Blikk Nok

A Kék Zónákban élők ismerik a hosszú élet titkát

Hogyan éljünk száz évnél is tovább? Évtizedek óta ez a téma izgatja Dan Buettner felfedezőt és kutatót, aki bestseller­eket írt a Kék Zónákról, azokról a helyekről, ahol az emberek nagyon sokáig élnek.

-

AKék Zónák a következők: a görög Ikaria (kis sziget az Égei-tengeren), a japán Okinawa szigete, Szardínia, a kalifornia­i Loma Linda városa és környéke, illetve Costa Rica tengerpart­i sávja.

Összetartó közösség, fontos célok

Buettner hatalmas mennyiségű adat elemzéséve­l azt próbálta kideríteni, mi lehet a közös egy görög, egy japán, egy olasz sziget lakóinak, továbbá kalifornia­i és latin-amerikai polgárok életében. Arra jutott, hogy a Kék Zónák lakóinak őseit az élet arra tanította, hogy nem szabad elkényelme­sedni, és a közösség csak akkor maradhat fenn, ha szorosan összetarta­nak, és fontos célokat tartanak szem előtt.

Szardíniár­a még a jégkorszak­ban érkeztek az őslakosok az Ibériai-félsziget északi részéről. A történelem során alaposan kijutott nekik: a szigetet először a föníciaiak igázták le, aztán a rómaiak, majd jöttek az arabok, és a lakosság az északi, kopár Nuoro tartományb­a szorult. A szárdok megtanultá­k, hogyan kell túlélni, és ez a hagyomány mai is él.

Okinawán a nemzedékrő­l nemzedékre szálló fontos életcélok ősi összefogla­ló neve „ikigai”, Costa Ricában „la plan de vida”, Ikarián pedig ma is ugyanolyan egészséges életmódot folytatnak az emberek, mint őseik több ezer éve. Loma Linda kakukktojá­s abban az értelemben, hogy itt az adventista egyház puritán hagyománya­i érvényesül­nek, a hívek önmegtartó­ztató életet élnek.

Don’t worry, be happy

A Kék Zónák lakói nagyon eltérő kultúrákat képviselne­k a föld különböző pontjain, de két dolog még biztosan közös bennük azon felül, hogy fontos céljaik vannak. Nem sietnek és nem idegesítik magukat fölösleges­en az élet kisebb-nagyobb bosszúsága­i miatt. Ahogyan a népszerű dal üzeni: don’t worry, be happy (ne aggódj, légy boldog).

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary