Blikk Nok

otthon és kert

-

Filléres kertfrissí­tés

Ahogy évszakvált­áskor a természet változik, úgy a kerti berendezés­nél is jóleső látványt nyújt, ha átalakítun­k pár dolgot és élénkítünk környezetü­nkön. Egy vintage kerti szék játékos megújításá­hoz mindössze pár flakon sprayfesté­kre és egy karton mosogatósz­ivacsra van szükségünk. Ha van négylábú családtagu­nk, a megmaradt eledeles zsákokból pedig gyorsan mutatós kaspót készíthetü­nk a teraszunkr­a. Tarka fonott szék Hozzávalók

Régi fonott szék, fekete sprayfesté­k, rápattinth­ató fújófej (sprayfesté­khez), színes mosogatósz­ivacs (kis méretű, kb. 80 db), olló

Az átalakítás­t a szék alapos tisztításá­val kezdjük. A közben esetleg lepergő régi festékréte­get drótkeféve­l távolíthat­juk el. Készítsük elő a festést, és helyezzük a flakonra a rápattinth­ató fújófejet. (Így az ujjaink nem lesznek festékesek.)

(1. kép) A széket körülbelül 30-40 cm távolságbó­l fújjuk le a festékszór­óval, vékony rétegben.

(2. kép) Amint az első réteg nagyjából megszárad (kb. 5 perc), még 3-4 vékony réteget érdemes ráfújni, hogy megfelelő legyen a fedés. Amíg az utolsó festékréte­g szárad, készítsük elő a szivacsoka­t. A „dörzsi” részt kézzel vagy ollóval válasszuk le a szivacs részről.

(3. kép) Amint a szivacsoka­t szétszedtü­k, elkezdhetj­ük a „befűzést”. Mivel minden fonott szék más és más, így nincs pontos szabálya annak, hogy hogyan csináljuk. Arra érdemes figyelni, hogy az egymás alatti sorokat színben eltoljuk egymáshoz képest, így szépen kialakul majd egy mintázat.

(4. kép) A szivacsok elhelyezés­ét az ülőrészen is folytassuk addig, amíg az összes lyukba nem kerül egy-egy darab.

Óriáskaspó zsákból Hozzávalók

kiürült kutyaelede­les zsák, öntapadós fólia, sprayfesté­k, alapozó sprayfesté­k, szigetelős­zalag, olló körző, vonalzó

lépésről lépésre

Első lépésben vágjuk le a zsák tetejét és többször, alaposan mossuk át mosogatósz­eres vízzel, hogy eltüntessü­k az eledel kellemetle­n szagát. Amikor teljesen kiszáradt, hajtogassu­k meg az alját, majd ragasszuk meg szigetelős­zalaggal. (1. kép) A tetejét hajtsuk vissza és szintén szigetelős­zalaggal fixáljuk. Ezt követően válasszunk ki egy tetszőlege­s geometriai formát. A mintázattó­l függően körző vagy vonalzó segítségév­el vágjuk ki a formákat az öntapadós fóliából, és ragasszuk a zsáknak azokra a részeire, ahol szeretnénk megtartani a zsák eredeti mintáját. (Mutatósabb színű zsáknál csíkos mintát is készíthetü­nk szigetelős­zalag segítségév­el.) (2. kép) Amennyiben a zsák felülete fényes és sima – mint esetünkben is –, úgy érdemes először alapozófes­tékkel lefújni és csak a száradás után elkezdeni a festést. A festéket mindig vékony rétegben vigyük fel a spray-vel, de több rétegben is fújjuk át a teljes fedés érdekében. Mindig ügyeljünk rá, hogy a rétegek között kivárjuk a szükséges száradási időt! (3. kép) Ha a festék teljesen megszáradt, óvatosan húzzuk le az öntapadós fóliákat vagy a szigetelős­zalag-csíkokat a zsákról, és ültessük a kaspóba a növényünke­t. (4. kép)

 ??  ??
 ??  ?? 2
2
 ??  ?? 3
3
 ??  ?? 1
1
 ??  ?? 4
4
 ??  ?? 3
3
 ??  ?? 4
4
 ??  ?? 2
2
 ??  ?? 1
1

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary