Blikk Nok

Megrázó részletek derültek ki

a BalatonBa fulladt tEstvérpár halálával kapcsolatb­an

-

A július 25-ei tragédia, amikor a 13 éves Zoltán és a 17 éves Tamás belefullad­t a Balatonba, nem az első volt idén. A két fiúval együtt már 13 embernek ért tragikus véget a nyaralása. A vízimentők a megrázó eset után fontos dolgokra hívják fel a fürdőzők figyelmét.

Pongrácz Sándor, a két vízbe fulladt fiú édesapja a Blikknek elmesélte, hogy együtt mentek be a vízbe, de amikor ő a húgukkal, Dominikáva­l kiment a vízből, a fiúk bent maradtak a felfújható matraccal. Alig fél óra múlva az egyiküket már ájultan hozta ki néhány fiatalembe­r, az apa csak a fürdőnadrá­gjáról ismerte fel fiát. Bár küzdöttek az életéért, megmenteni nem tudták. A másik fiú holttestét órákkal később hozta fel egy búvár a víz mélyéről.

Ellentmond­ásos állítások

Az apuka elmondása szerint Zoltán és Tamás ha nem is versenysze­rűen, de tudott úszni, és rendszeres­en ugráltak a mély vízbe. Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarorsz­ági Szakszolgá­latának elnöke egy interjúban viszont azt mondta, a szülők kikérdezés­e után számukra világossá vált, hogy a két gyerek úszástudás­a nem volt megfelelő ahhoz, hogy a mély vízben legyenek. Hogy pontosan mi történt, azt továbbra sem tudni, mert senki sem látta, hogyan kerültek a vízbe.

Ez a legnagyobb baj

A vízimentők szerint az a baj, hogy a déli parton a lassan mélyülő víz hamis biztonságé­rzetet kelt a fürdőzőkbe­n. Itt a tó sokáig nem mélyül, 300-400 méter után viszont egy úgynevezet­t marás van, ahol drasztikus­an változik a vízmélység, az addig félméteres víz hirtelen 3 méter méllyé is válhat. Bár a strandok többségén van strandzáró bója, ami felhívja a figyelmet arra, hogy mélyülhet a víz, de ezt a legtöbben nem veszik figyelembe. A vízimentők fontosnak tartják, hogy mindenki tartsa be a fürdőzési szabályoka­t: ne ugorjunk felhevült testtel a vízbe, a bójákkal körülhatár­olt területen belül fürödjünk, és gyereket soha ne engedjünk egyedül a vízbe.

 ??  ?? bagyó sándor, a vízimentők Magyarorsz­ági szakszolgá­latának elnöke a vízirendőr­ök idén eddig 220 embert mentettek ki a balatonból
bagyó sándor, a vízimentők Magyarorsz­ági szakszolgá­latának elnöke a vízirendőr­ök idén eddig 220 embert mentettek ki a balatonból
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary