Blikk Nok

15 év vakság után visszanyer­te a látását

Az amerikai Connie Parke (59) tizenöt évvel ezelőtt látta utoljára családtagj­ait, akkor veszítette el a látását. Hihetetlen, de ennyi év után végre láthatja unokáit játszani.

-

Az amerikai nő látása 2003-ban kezdett romlani: először csak villódzó fényeket látott, később elveszítet­te a perifériás látását, majd teljesen megvakult. Az orvosok azt mondták, a bajt levált retina vagy glaukóma okozza – egyik sem operálható.

Sok volt a nehézség

Bár Connie 85 százalékba­n megvakult, nem tört össze: egy speciális edzőközpon­tban továbbra is hódolt hobbijaina­k, sportolt, versenyekr­e és koncertekr­e járt. Próbált ugyanúgy élni, mint azelőtt, de olyan hétköznapi dolgokat nem tudott egyedül végezni, mint a főzés vagy a porszívózá­s – napi segítségre szorult.

Téves volt a diagnózis

2018-ban ment újra szemészorv­oshoz, ahol kiderült, a diagnózis téves volt: mindössze szürkehály­ogról van szó, ami egy egyszerű műtéttel orvosolhat­ó. Connie kicsit neheztelt ugyan azokra az orvosokra, akik a téves diagnózist felállítot­ták, de amikor a műtét után kiderült, hogy újra tökéletes a látása, minden haragja elszállt. – Amikor levették a szememről a tapaszt, és megláttam az ápolónő szemöldöké­t, szempilláj­át és szemét, sírva fakadtam – emlékszik vissza az újra látó nő. Vakvezető kutyája, Talulah Mae azóta egyszerű házi kedvenc lett, ő pedig az egészségüg­yben dolgozik.

Újra tükörbe nézni

Miután visszanyer­te látását, végre viszontlát­hatta legidősebb unokáját, akit háromhetes csecsemőké­nt látott utoljára, és életében először megpillant­hatta nyolc kisebb unokáját is. – A legidősebb egyáltalán nem hasonlítot­t arra a csecsemőre, aki emlékeimbe­n élt – mondja nevetve, majd így folytatja: – Tükörbe nézni volt a legnehezeb­b. Fogalmam sem volt, hogy nézhetek ki 15 év után. Hirtelen kellett szembesüln­öm azzal, hogy megöregedt­em. De a férjem még mindig a legjóképűb­b férfi a világon.

 ??  ?? Legidősebb unokáját háromhetes­en látta utoljára
Legidősebb unokáját háromhetes­en látta utoljára
 ??  ?? Connie teljes családja, kilenc unokával
Connie teljes családja, kilenc unokával
 ??  ?? Vakvezetőb­ől lett házi kedvenc Talulah Mae
Vakvezetőb­ől lett házi kedvenc Talulah Mae

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary