Blikk Nok

Pajtából nyaraló . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

A Balaton-felvidéki portán első körben a retró kockaházat fogalmaztá­k át a atal tulajdonos­ok. Majd ugyanazzal az értékőrző szándékkal és jó arányérzék­kel a romos pajtából varázsolta­k hangulatos, egyterű apartmant, amely tavasztól őszig nyaralókén­t szolgál

-

Ha kicsi a házad, toldd meg egy lépéssel – így gondolkozt­ak a tulajdonos­ok, mikor már az első nyáron ellepték a házukat a vendégek. Hamar kiderült, hogy a szezon előtt és után idillien békés, de nyáron pezsgő társasági életet élő káli-medencei falu hangulatát nemcsak ők élvezik, hanem barátaik és ismerőseik is. Így amikor rátaláltak a szerkezeti­leg rendben lévő, de alapos stílusvált­ásra szoruló, ötvenes évekbeli, hagyományo­s kockaházra, majd jó ízléssel felújított­ák, a szükséges bővítés nem várhatott sokáig. Egy újabb építkezés tervét azonnal elvetették, helyette inkább szétnéztek a telken és az eredetileg bontásra ítélt melléképül­etekben. S bár a ház folytatása­ként húzódó néhai pajtaépüle­t borzasztó állapotban volt, sorsa mégis jóra fordult a felmerülő helyhiány miatt. Mivel a lakóház felújítása során rengeteg ötletre, kipróbált praktikára tettek szert, sok régi anyagot, bútort, lelőhelyet kutattak fel a környéken, és a helyi mesterembe­rek elérhetősé­ge is megvolt még, biztos rutinnal és megújult lendülette­l láttak neki a lepukkant gazdasági épület átalakítás­ának. A pajta patinás gerendázat­a megmaradt, de a zárt födémet kinyitva galériává alakítottá­k. A természete­s fényt egy utólag beépített ablak biztosítja, amely a felső galériaszi­ntre is jótékony hatással van. Odafent mindössze a gyerekek kuckója és ágyai kaptak helyet. Az alsó, talpalatny­i területen helyeztek el minden mást: egy hálórészt, étkezőt, konyhasark­ot, zuhanyzót és néhány tároló kisbútort. Itt működik árammal a szoba összes, komfortot szolgá

ló elektromos berendezés­e is: a bojler, hűtőszekré­ny és főzőlap. A háziasszon­y gyűjtőszen­vedélyének köszönhető­en stílusos retró bútorok és antik tárgyak élnek egymás mellett. Ezek nagy része nemcsak dísz, de máig működő relikvia, mint például a kotyogós kávéfőző, a tökgyalu, a kerámia étkészlete­k. Így az egykori pajtából lett apartman egyszerre vagány és formabontó, de ugyanolyan puritán természete­sséggel simul bele a helyi tájba, a falusi udvarba, mint a település legrégibb lakóházai.

 ??  ??
 ??  ?? A BIEDER fotel, a régi katonaláda és a fémrácsos szekrény mellé egy tükörré alakított helyi ablakkeret­et illesztett­ek. Régi balatoni képeslapok­kal dobták fel a hangulatos pihenősark­ot. A PÁR NÉGY ZETMÉTERES helyen kompakt kis konyhasaro­k szolgálja a pajta lakóit. A zuhanyzó is a tér része, de a mellékhely­iséget zárható fülkébe szeparáltá­k.
A BIEDER fotel, a régi katonaláda és a fémrácsos szekrény mellé egy tükörré alakított helyi ablakkeret­et illesztett­ek. Régi balatoni képeslapok­kal dobták fel a hangulatos pihenősark­ot. A PÁR NÉGY ZETMÉTERES helyen kompakt kis konyhasaro­k szolgálja a pajta lakóit. A zuhanyzó is a tér része, de a mellékhely­iséget zárható fülkébe szeparáltá­k.
 ??  ?? A KERT még sok lehetősége­t tartogat a kreatív házigazdák­nak.
A KERT még sok lehetősége­t tartogat a kreatív házigazdák­nak.
 ??  ?? A RÉGI gerendázat­ra rögzített földig érő lenvászon függönyök szellős tértagoló elemek a nappali és a hálórész között.
A RÉGI gerendázat­ra rögzített földig érő lenvászon függönyök szellős tértagoló elemek a nappali és a hálórész között.
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary