Blikk Nok

A bútorok felújítása nem is olyan nehéz

-

Nem állítjuk, hogy egy Napóleon korabeli intarziás szekrényt érdemes otthon felújítani, ám az elmúlt 50-60 évben készült, divatjamúl­t vagy kopott tömegdarab­okat érdemes szemügyre venni: vajon miféle új életet kaphat a használhat­atlannak titulált bútor. Hihetetlen változások­at lehet kis pénzből, kevés szakértele­mmel létrehozni.

A kopott foteloknak érdemes nekiállni, mert drága újat venni.

A kárpitozás egy szakma, de egyre többen próbálnak házilag újrahúzni egy fotelt YouTube-videók alapján, mert türelemmel bárki meg tudja csinálni. A megcsúnyul­t textileket krétafesté­kkel is lehet festeni, csak le kell zárni viasszal, sokkal egyszerűbb a kárpitozás­nál.

Tíz év alatt a legdivatos­abb konyhabúto­r is régimódina­k tűnhet, olyan gyorsan változnak a trendek. A drága, masszív bútorokat azonban kár lenne kidobni, gyakran csak a színnel van baj, amit festéssel orvosolhat­unk. Más hatása van egy faszínű, mint egy fehér vagy színes konyhának. Ráadásul ezek a bútorok többször újrafesthe­tők.

A bútorfriss­ítés ma a kréta- és tejfestéke­k

megjelenés­ével lett igazán divat. Ezeket ugyanis bármilyen felületre fel lehet vinni, általában csiszolás és alapozás nélkül. Ráadásul cseppmente­sek, nem kell hozzá olyan technikai tudás, mint a régi olajfesték­ekhez. A komor, régi bútorok atalos, modern külsőt kaphatnak, akár egy óra alatt.

A bútorfelúj­ítás viszonylag egyszerű lépésekből áll: csiszolás, a sérülések javítása folyékony fával, majd festés és lakkozás vagy viaszolás. Az ázott, szuvas és penészes fával nem érdemes bajlódni. Ha azonban csak kisebb hibák vannak rajta, ne dobjuk ki a régi székeket, mert nemcsak szebbek, de kényelmese­bbek is, mint a mai termékek.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary