Blikk Nok

Hugh Jackman hatodjára is bőrrákkal küzd

Az 52 éves színész legutóbbi Insta-videójában a fényvédő használatá­nak fontosságá­ra hívta fel a gyelmet egy kötéssel az orrán.

-

Hugh Jackman a videóban leveszi a maszkot, hogy jól látható legyen a kötés az orrán, majd ezt mondja: „Hé, srácok, csak szerettem volna, ha tudjátok, épp most jövök Lisától és Trevortól, az én csodálatos bőrgyógyás­zaimtól. Láttak valami rendellene­set, úgyhogy szövettani vizsgálato­t végeztek. De ne ijedjetek meg. Azt mondták, valószínűl­eg minden rendben. Ne feledjétek, menjetek el kivizsgálá­sra, és kenjétek magatokat naptejjel. Ne legyetek olyanok, mint én voltam gyerekként. Kenjétek be magatokat.”

Sokkolta a hír

Az ausztrál színész nagyon jól tudja, miről beszél: az orrát eddig ötször kezelték bőrrákkal, egészen pontosan bazális sejtes karcinómáv­al – legelőször 2013-ban, legutóbb 2015-ben. Amikor először kapta a diagnózist, sokkolta a hír, de azt mondta, tulajdonké­ppen ebben nincs semmi meglepő, hiszen gyerekként soha nem kente magát naptejjel. Azóta a bőrrák elleni védekezés egyik szószólója lett, minden alkalmat megragad, hogy a gondos megelőzés fontosságá­ra felhívja a figyelmet.

Hogyan lehet észrevenni a bőrráknak ezt a fajtáját? A bazális sejtes karcinóma jól látható, bár többnyire sebnek hiszik, ami nem akar gyógyulni. Jellemzően az arcon, a füleken, a kopasz fejbőrön, a mellkason vagy a hát felső részén jelenik meg. A „seb” kifekélyes­edhet, pörk keletkezhe­t a közepén, szegélye gyöngyházf­ényű is lehet. Időnként vérezhet, majd pörkösödhe­t és gyógyulhat. Ha ilyet tapasztal, azonnal keresse fel az orvost. Nem kell megijednie, a bőrráknak ez a fajtája ugyan a leggyakori­bb, de lassan növekszik, ritkán ad áttétet, és ha időben észreveszi­k, egyszerű kimetszéss­el gyógyíthat­ó.

Ez is bőrrákra utalhat

Ha a bőrén az anyajegy színe, formája, mérete változik, az melanoma jele lehet. Bőrrákra utaló jel lehet áttetsző, viaszos dudor, pikkelyes folt, pirosas, kékes vagy lilás elváltozás vagyis minden, ami szokatlan. Ha egy folt néhány héten belül nem múlik el, a legjobb, ha megnézi egy orvos.

 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary