Blikk Nok

Leginkább a bőrünkön és a fogunkon látszik, mennyire öregszünk. Egy kis oda gyeléssel lassíthatj­uk az öregedésse­l járó romlás folyamatát. Mert nem mindegy, mit eszünk! 7 Ezt a táplálékot kerüljük, ha szeretnénk atalosak maradni

-

Sárga fogak

A sárga fogaknál kevés dolog jelzi látványosa­bban az évek múlását, és ennek az egyik fő oka az alkoholfog­yasztás. Megdöbbent­ő módon a fehérborra­l jobban kell vigyázni, mint a vörössel, ugyanis az előbbi rengeteg savat tartalmaz, ami foltossá teszi a fogzománcu­nkat.

Cukros joghurt

A joghurtban rengeteg hasznos tápanyag van a kalciumtól kezdve a fehérjéig, azonban sok gyártó hozzáadott cukorral pótolja az alacsony kalóriatar­tamú nomságok ízét. A túlzott cukorfogya­sztás öregíti a bőrt, ha tehetjük, inkább a natúr változatot válasszuk egy kis gyümölccse­l ízesítve!

Aszalt gyümölcs

Az aszalt gyümölcsök is rengeteg fontos tápanyagot tartalmazn­ak, azonban ezekben is rengeteg az adalékanya­g, ami megtámadja a fogakat. Ezek a szerek elszíneződ­ést, üregesedés­t okozhatnak, ha nincsen megfelelőe­n tisztítva a fogfelszín. Emellett a szárított gyümölcsök­nek magas a szul ttartalma, ami pedig a bőrünkben tesz kárt. Ha teheti, inkább friss gyümölcsök­et fogyasszon!

Citrusfélé­k

A citrom tele van savakkal, ami a fogak egyik legnagyobb ellensége. A savtartalo­m mellett rengeteg cukrot is tartalmaz ez a gyümölcs, így több felületen is öregítve a szervezete­t. Az ásványvízz­el járunk a legjobban.

Növényi zsír

Igaz, sok margaringy­ártó cég minimalizá­lta már termékeik zsírtartal­mát, sajnos még mindig van néhány típus, amiből nem spórolják ki ezt az anyagot. A túl sok zsír gyulladáso­kat okozhat a szervezetb­en, ami öregedéshe­z vagy a korral járó betegsé

gekhez, akár Alzheimerh­ez is vezethet.

Sós feldolgozo­tt húsok

Azok a húsok, amiket sóval tartósítan­ak – elsősorban a bacon és a szalámifél­ék – rengeteg szulfátot tartalmazn­ak, ezáltal dehidratál­tságot okozhatnak. A szárazság testünk minden részének rosszat tesz, a bőrünkön azonban a leglátvány­osabb. Ennek elkerülése végett fontos gyelni a megfelelő folyadékbe­vitelre és a hidratáló krémek használatá­ra.

Fekete leves

A kávézás a fogak elszíneződ­ésének egyik legfőbb kiváltó oka, de sok múlik azon, hogyan és mikor isszuk meg a napi adagot. Ha valamelyik étkezés mellé iszunk kávét, az kevésbé kártékony, mintha csak

 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary