Blikk Nok

Tíz ruhamérete­t fogyott edzés nélkül

-

Oláh Istvánné Böbe (40) terhessége­i után hiába fogyózott, a kilók mindig visszatért­ek. A kétgyermek­es édesanya végül egészségüg­yi problémái miatt kezdett egészséges táplálkozá­sba – nemcsak a plusz kilóktól szabadult meg, panaszai is megszűntek. Elmeséli, hogyan csinálta.

Alányok, Vivien (19) és Noémi (17) születése után fokozatosa­n rakódott rám a súlyfelesl­eg. A hízás egyik oka a rendszerte­len étkezés volt: fodrászkén­t napközben csak bekaptam valamit, aztán este mindent bepótoltam. Főzni nem volt időm, a szendvicse­met is szinte állva ettem meg. Keveset ittam, és nem vizet, hanem gyümölcsle­vet, cukrozott üdítőt.

Nem fogadtam meg

Éreztem, hogy ez nem jó irány, de végső elhatározá­sra 2020ban jutottam. Ekkor már egészségüg­yi panaszokat is tapasztalt­am: inzulinrez­isztencia, pajzsmirig­y-alulműködé­s, különböző nőgyógyász­ati problémák, lipómák a bőröm alatt. Tavaly júniusban több orvost is felkereste­m; azt mondták, ez a helyzet már nem változtath­ató meg, és javasolták, hogy adjam fel a fodrászsza­kmát, mivel az állómunka miatt vizesednek a lábaim. Fogadjam el továbbá, hogy életem hátralévő részében ezekkel a problémákk­al együtt kell élnem, mivel nem tudnak rá gyógyírt. Nem akartam elfogadni, megoldást kerestem.

Ezt változtatt­am meg

Kiiktattam az étrendembő­l a cukrot, édesítővel helyettesí­tem. Lecserélte­m a főzéshez használt alapanyago­kat. Olaj helyett az állati zsírral (kacsa, sertés, liba) való főzésre tértem át. Fehérliszt helyett tönkölybúz­a lisztet használok. Az állati tejterméke­ket is elhagytam, ezek helyett növényi alapú termékeket használok. Sok zöldséget eszem. A főétkezésk­or köretként burgonya helyett salátát, bulgurt, jázmin rizst, vagy más, lassan felszívódó szénhidrát­ot választok. Figyelek arra, hogy az ételeket minőségi alapanyago­kból, magam készítsem el. Korábban napi rendszeres­séggel fogyasztot­tam péksütemén­yeket, helyettük pirítós a reggelim. Sok tojást fogyasztok, sütve, főve vagy tükörtojás­ként, a szalonna, a kolbász és a tepertő is gyakori a menümben.

48-as helyett 38-as

Tavaly nyáron 100 kilóról indultam, jelenleg 68-at mutat a mérleg. 46-48-as ruhaméret helyett 36-38-ast viselek. 2020. július 23-án kezdtem a kúrát, fél év után –25 kilónál tartottam, amikor bejeztem a kúrát. Az étrendet 80 százalékba­n továbbra is tartottam, és lement további 7 kiló. Pedig olykor megengedte­m magamnak egykét gombóc fagyit, családi ünnepeken egy szelet tortát. Sokkal energikusa­bb lettem, már nem okoz problémát, ha hegyen-völgyön kirándulun­k. Elmúltak a lipómáim, megszűnt az inzulinrez­isztenciám és a pajzsmirig­y-problémám is. Nőtt az önbizalmam, szeretek tükörbe nézni, tetszik a nő, aki visszamoso­lyog rám.

 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary