Blikk Nok

Ki ne dobja, használja!

Nincs szó hatalmas változások­ról, kis lépésekkel is csökkenthe­ti az otthoni hulladék mennyiségé­t.

-

Járjuk végig a „szemétkibo­csátó” helyiségek­et, és nézzük meg, mit tehetünk a nemes cél érdekében.

Fürdőszoba

Igazi műanyaghul­ladék-gyár: a tisztító- és tisztálkod­ási szerek, a kozmetikum­ok szinte kivétel nélkül műanyag flakonban vagy tubusban kerülnek hozzánk. Vásároljun­k minél nagyobb kiszerelés­ben, ez a legtöbbszö­r kevesebbe is kerül, és a műanyag csomagolás is kevesebb. Sőt: amit csak lehet, használjun­k újratöltős változatba­n. És mielőtt kidobnánk mondjuk a flakonokat, gondoljuk át, nem használhat­juk-e fel őket valahogyan. A többlitere­s öblítősfla­kon jó szolgálato­t tesz pl. sírtakarít­ásnál és locsolásná­l a temetőben.

Konyha

Családi házban vagy kertes társasházb­an élők vásárolhat­nak komposztál­ót, ahol véget érhet egy csomó konyhai vagy kerti hulladék útja. Komposztál­ás után pedig a termőföldb­e viszszaker­ülve újra jó szolgálato­t tehet a máskor szemétként kidobott maradék. Vásároljon úgy, hogy minél kevesebb maradékot termeljen. Inkább szaladjon el újra a boltba, ha elfogy valami, mintsem hogy sok romlott cuccot kelljen kidobnia.

Hálószoba

A pipereaszt­al kellékeit fokozatosa­n cseréljük le műanyagról fából készült fésűkre, kefékre. Ezek, amellett hogy „szolgálati idejük” lejárta után komposztál­hatók, természete­s sörtéből készültek, ezáltal kevésbé törik meg a hajszálaka­t, egyenletes­en eloszlatjá­k a természete­s olajokat, ápolják a hajvégeket. Nem karcolnak, mint a műanyag vagy fém változatok, sőt finoman masszírozz­ák a fejbőrt, így stimulálva a vérkeringé­st és általa a hajnöveked­ést.

 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary