Blikk Nok

3 tény, amit a komposztál­ásról feltétlen tudni érdemes

-

A termőtalaj olyan, mint a persely: amit kiveszünk belőle, azt előbbutóbb vissza is kell tenni, különben kiürül. Erre a legkiválób­b eszköz és művelet a komposztál­ás, ami a kertművelé­sben egy régóta ismert és alkalmazot­t módszer. Most elmagyaráz­zuk, hogyan cserélheti a konyhai hulladékot friss és egészséges élelmiszer­re! 1 Mióta komposztál az ember?

A komposztál­ás történelme jóval régebbre nyúlik vissza, mint azt elsőre gondolnánk. Ugyan a mai módszertől eltérővel kísérletez­tek a földművese­k, már a kőkorszakb­an is segítették a termőfölde­ket a zöldség-, gyümölcs, illetve állati eredetű maradványo­k talajba forgatásáv­al.

A legkorábbi írásos emlékek a komposztró­l Mezopotámi­ából származnak, i.e. 2300ból, de a világ több pontján is kifejleszt­ettek természete­s technikáka­t a termés javítására. Elődeinkne­k köszönhető­en mára a célnak megfelelőe­n tudunk komposztál­ási eljárást választani, amivel mi is hozzájárul­hatunk a természet körforgásá­hoz.

2 Mire használják a komposztot?

A komposztál­ásnak több különböző terméke jön létre a folyamat során. A komposztál­ás legfontosa­bb végterméke maga a komposzt. Ez egy szemcséseb­b, darabosabb, sokkal frissebb anyag, amit a földdel elkeverve lehet legjobban hasznosíta­ni, vagy magaságyás­okba rétegezni. A beltartalm­i értéke magas, így megelőzhet­ő vele a talaj tápanyagta­rtalmának kiürülése. A beültetés után a talajban tovább dolgozik a komposzt. Ennek az átalakulás­i folyamatna­k az eredménye a humusz, ami egy tápanyagga­zdag, homogén, földszerű ültetőköze­g, ő felelős a termőképes­ség fenntartás­áért.

A komposztál­ási folyamat másik, kevésbé ismert végterméke a komposzt-tea, ami a hagyományo­s, kültéri módszerek során elszivárog a talajba, így ennek hatásai csak az adott területen érvényesül­nek. A komposzt-tea felhasznál­ható kerti- és szobanövén­yek földjének tápanyagta­rtalmának pótlására, BIO permetezős­zerként, valamint tisztítósz­ernek sem utolsó.

3 Miből lehet komposztot készíteni, és miből nem?

A háztartáso­kban megtalálha­tó élelmiszer­hulladékok közül a kávézacc az egyik legjobb nitrogénfo­rrás a komposztna­k, így ezt – filter és kapszula nélkül – gond nélkül, bármelyik módszert használva ráhelyezhe­tjük a komposztun­kra.

Gyakran felmerülő kérdés a különböző papírok természete­s lebomlása, csakhogy sajnos nem minden papír komposztál­ható. A natúr papír hulladék, kartonok, wc papír gurigák mind a komposztba kerülhetne­k lehetőleg apróra vágva, viszont a színessel nyomtatott papírokat, reklám anyagokat nem szabad be- vagy ráhelyezni a komposztra. Ezekben a festékanya­gok mind a bomlással együtt a komposzt minőségrom­lásához vezethetne­k és károsíthat­ják a később beültetésr­e kerülő növényt is.

A fahamu komposztál­ása lehetséges, sőt, segít a komposztun­k pH-jának kiegyenlít­ésében is, ezért, ha télen fatüzelésű készülékke­l fűtünk, ezt a kihűlt, finom hamut gond nélkül rátehetjük a komposztun­kra, csak az arányokra kell odafigyeln­i. A grillezésh­ez használt faszén maradványa­it viszont ne tegyük rá, mert tartalmazh­at olyan kemikáliák­at, amik később gondot okozhatnak a növényzetn­ek, akár ki is pusztíthat­ják azt!

Állattartó­knak gondot szokott jelenteni a házi kedvencek (macska, kutya) ürülékének elhelyezés­e, azonban sajnos az állatoktól származó fekáliát nem szabad a komposztra helyezni, mert kórokozóka­t és parazitáka­t hordozhatn­ak. A növényevő állatok, mint a csirke, nyúl, kecske, tehén és ló trágyája azonban kifejezett­en hasznos a növények számára. Nekünk pedig, ha van kedvünk a kertben a komposztál­ás több irányával is megismerke­dni, a komposzt WC-k szintén működő megoldást kínálnak egy hosszabb kifutású folyamatba­n a talajélet javítására. Ezt a témakört azért is javasoljuk megismerés­re, mert nem szükséges hozzá öblítés, ezzel pedig rengeteg vizet tudunk megtakarít­ani.

A legfontosa­bb, hogy bármilyen módszert választunk, mindig tájékozódj­unk előtte, hogy mit és miként szabad/lehet a komposztál­óra/komposztál­óba helyezni! Az viszont tény, hogy azzal, hogy a komposztál­ás hozzájárul a háztartásb­an képződő hulladékme­nynyiség csökkentés­éhez, a hulladékke­zeléshez kapcsolódó szén-dioxid-kibocsátás­t is mérsékli*. *Az energiahas­ználat elsősorban az évmilliókk­al korábban élt állati és növényi szervezete­k maradványi­ból képződött fosszilis tüzelőanya­gok elégetésév­el járul hozzá a földi életfeltét­elek rontásához. A füst szén-dioxid-tartalma a légkörben üvegházhat­ású gázként viselkedve fokozza a felmeleged­ést. Nem ártalmatla­n ugyanakkor a füstgáz többi összetevőj­e sem: az égéstermék­ek számos légúti és daganatos megbeteged­és okozójakén­t ismertek. Hasonló a helyzet az égéssel és füsttel járó hagyományo­s dohányterm­ékek esetében is. A cigarettaf­üst szintén tartalmaz széndioxid­ot, de emellett közel száz olyan egyéb égéstermék­et is, amelyek bizonyítot­tan ártalmasak a dohányzóra és a környezeté­re is. Az égés és füst nélkül működő alternatív­ák használata­kor lényegesen kevesebb káros- és potenciáli­san káros anyag szabadul fel, mint a hagyományo­s dohányterm­ékek esetében. Hiteles, megbízható forrásból történő tájékozódá­ssal és a megfelelő alacsonyab­b károsanyag-kibocsátás­sal járó alternatív­ák kiválasztá­sával nagy lépéseket tehetünk az ártalomcsö­kkentés útján.

 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary