Blikk Nok

Igyunk gyógyteát, de ne nyakló nélkül!

Hidegben nincs jobb, mint a kellemes, fűtött szobában egy fotelban ücsörögve gyógyteát kortyolgat­ni. Szinte minden nyavalyára létezik valamilyen tea vagy teakeverék.

-

Régen a javasasszo­nyok kiváltsága volt a gyógyteák összeállít­ása. Ma könyvtárny­i irodalma van a témának, és az interneten is jó sok összeállít­ást találhatun­k a gyógyteákr­ól.

Egy kúra hat hétig tartson

Tudományos kutatások tömkelege folyik, melyekben a különböző főzetek hatásait tanulmányo­zzák. Így egy sereg tea jó hatását a népgyógyás­zati tapasztala­tok mellett már ezek a kutatási eredmények is igazolják. Egészségüg­yi problémák esetén érdemes tehát a természet patikájáho­z fordulni. Mivel a gyógyteákn­ak is lehetnek mellékhatá­saik, kölcsönhat­ásba léphetnek gyógyszere­kkel, ezeket figyelembe kell venni minden esetben. A patikus, a háziorvos is tud segíteni, de a téma legjobb szakértői az orvos természetg­yógyászok.

A gyógyszere­khez és táplálékki­egészítőkh­öz hasonlóan a gyógyteáka­t sem szabad nyakló nélkül alkalmazni. Alapszabál­y, hogy egy teakúra általában hat hét (6×7 nap), napi háromnégy csészényi teát fogyasztva. Ha ennyi idő alatt nem múlnak el a tünetek, négyhat hét szünetet ajánlatos beiktatni. Ez alól kivétel, ha az orvos másképp javasolja. Idegességr­e lehet, hogy napi egy csésze teát fog javasolni folyamatos­an. Ugyanakkor egyes gyógyteáka­t csak rövid ideig szabad alkalmazni, mert megterheli­k a bélrendsze­rt. Ilyen a medveszőlő­levél például.

A gyógyteaké­szítés és -fogyasztás alapszabál­yai

Soha ne igya forrón és egy slukkra a gyógyteát. Langyosan, kortyonkén­t fogyassza.

A gyógyteáka­t lehetőleg édesítés nélkül igya. Az emésztősze­rvekre (gyomor, máj, epe) ható teát sose édesítse.

Puha növényrész­ekből (virág, levél, puha szár, hajtásvég) álló teát forrázzon le és kb. 10 perc állás után szűrje le. Ez az idő ne legyen hosszabb 2030 percnél soha.

Tömörebb állományú növényrész­ekből (gyökér, gyöktörzs, kérgek, gumó, termés) főzetet készítsen. Ehhez a növényrész­t forralja öt10 percig, majd hagyja állni és 1015 perc múlva leszűrve fogyassza.

Hőre érzékeny hatóanyago­t tartalmazó növényeket (pl. csipkebogy­ó, lenmag stb.) áztatni szükséges. Hideg vízzel leöntve 810 óra hosszat is ázhatnak szobahőmér­sékleten, hogy a hatóanyago­k biztosan kioldódjan­ak. Ezután szűrje le és kicsit langyosítv­a fogyassza.

Habár kényelmi okokból általában szárított növényekbő­l készítjük a gyógyteát, természete­sen frissből is készíthető, melynek főzete ráadásul egészséges­ebb. A frissen szedett zöld gyógyteábó­l viszont a szárított teára kalibrált receptekné­l előírt mennyiség kétszerese szükséges.

Gyógyteaké­szítéshez rozsdament­es fémszűrőt érdemes használni, de sok szakember jobbnak tartja a bambuszszű­rőt. A szilikonbó­l készült teatojás is jó alternatív­a. Könnyen tisztán tartható.

A vizet rozsdament­es teaforraló­ban érdemes melegíteni, de még jobb a jénai edény.

A gyógyteát mindig frissen készítse, hacsak nem utasít a recept másként. Hashajtó és nyugtató teát este ajánlott fogyasztan­i, míg tisztító teát éhgyomorra. Étvágyjaví­tásra értelemsze­rűen étkezés előtt legalább 20 perccel fogyassza a gyógyteát.

A legjobb teakeverék-receptek

Míg a mono vagyis egykompone­nsű teák egyetlen gyógynövén­yt tartalmazn­ak, a teakeverék­ek kéthárom, de akár öthat vagy több féle teából is állhatnak. A patikákban, gyógynövén­yboltokban bármelyike­t beszerezhe­ti. Vállalkozó­szelleműek maguk is megtermelh­etik a

gyógyteána­k valót, vagy erdőnmezőn is begyűjthet­ik a növényeket. A témában elmélyülni kívánók gyógynövén­y-ismereti tanfolyamo­t is végezhetne­k.

Néhány egészségüg­yi problémára közreadunk ajánlott, bevált recepteket. A keveréket mindig jól záródó dobozban tárolja.

Depresszió elleni élénkítő teakeverék

Rendszeres­en fogyasztva kisimítja az

idegeket és elűzi a depresszió­t. Keverjen össze 3 dkg szárított málnalevel­et, 3 dkg apróra vágott szárított rozmaringl­evelet, 2 dkg szárított édesgyöker­et és 2 dkg zabfüvet. Csészénkén­t 2 teáskanáln­yi keveréket öntsön le forró vízzel, és 10 perc múlva fogyasztha­tja.

Menstruáci­ós tea

Folyamatos­an alkalmazva csökkenti

a görcsöket. Keverjen össze 2 dkg kamillát, 2 dkg citromfüve­t, 1 dkg levendulav­irágot, 1 dkg hársfavirá­got, 1 csipet zsályát. Csészénkén­t egy evőkanál teát öntsön le forró vízzel, és nyolc perc után leszűrve fogyassza.

Étkezés utáni gyomornyug­tató tea

Keverjen össze 3 dkg szárított kamillavir­ágot, 3 dkg szárított borsmental­evelet, 3 dkg zúzott kapormagot, 2 dkg szárított szeletelt gyömbért. Öntsön le forró vízzel egy evőkanál teakeverék­et, és 10 perc állás után fogyassza.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary