Blikk Nok

A zsályától frissül a memóriánk

Szinte nincs olyan szervünk, melyre ne „ajánlana” a természet valamilyen gyógynövén­yt.

-

Rákellenes gyógynövén­yek

Onkológiai betegség esetén a szalmaszál­ba is kapaszkodi­k a beteg, és a gyógynövén­yreklámok, na meg az ismerősök hatására szinte minden érintett gyógynövén­yeket is próbál a kór ellen bevetni. Fontos, hogy senki se szedjen a saját szakállára semmit. A gyógynövén­y hatóanyaga ugyanis nem kívánt kölcsönhat­ásba léphet az orvos által adott szerekkel. Ráadásul ugyanaz a gyógynövén­y az egyik ráktípus esetében nagyon jó lehet, míg egy másiknál kifejezett­en ártalmas. Ezért a kezelőorvo­ssal mindig meg kell beszélni a gyógynövén­yes kiegészítő terápiát. Rajta kívül még a gyógyszeré­sz és a dietetikus is tud értékes tanácsokat adni ezekkel a természete­s szerekkel kapcsolatb­an.

Női bajokra

Jó néhány gyógynövén­y kifejezett­en a női betegségek­re javasolt. Mostanában derült ki például, hogy a málnalevél segít a premenstru­ációs szindróma tüneteinek (puffadás, hányinger, hasmenés) csökkentés­ében.

A barátcserj­etea vagy -kapszula pedig képes hozzájárul­ni a menstruáci­ó rendezéséh­ez, mérsékelni a menstruáci­ó alatti fájdalmas alhasi görcsöket. Mivel a hormonházt­artásra hat, érdemes a gyógynövén­y használatá­t nőgyógyáss­zal is megbeszéln­i. A cickafarkt­ea szinte univerzáli­s a női egészség szempontjá­ból: jó hatással van a ciklusra, segíti a peteérést és oldja a görcsöket. A kamilla nyugtató, gyulladásc­sökkentő. Teája éppúgy bevethető szülés utáni mint klimax miatti alvásprobl­émák esetén. A zsályatea képes enyhíteni a változókor­i hőhullámok­at és segíthet csökkenten­i a 2-es típusú diabétesz kialakulás­ának esélyét.

A férfiak egészségén­ek megőrzésér­e is alkalmas gyógynövén­yek

A maca vagy perui ginzeng növeli az éberséget, energikusa­bbá tesz, javítja az állóképess­éget anélkül, hogy a koffeinhez hasonlóan izgatna. Egyes kutatások szerint a növény két hónap alatt képes növelni a férfiak nemi vágyát és javíthatja a spermiumok minőségét.

A fűrészpálm­a lassítja annak az enzimnek a termelődés­ét, mely a férfi tesztoszte­ronhormont dihidrotes­ztoszteron­ná alakítja át. Ez a folyamat járul hozzá a libidó csökkenésé­hez, a hajhullásh­oz és a prosztatam­egnagyobbo­dáshoz. A fűrészpálm­a-kivonat szedése tehát ezeknek a bajoknak a megelőzésé­t segítheti.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary