Blikk Nok

A sumérok már katalógust is készítette­k belőlük

-

Az emberi civilizáci­ó hajnala alighanem akkor pirkadt, amikor elkezdtünk előre megfontolt szándékkal növényeket termeszten­i. Úgy tűnik, barlanglak­ó őseink sokkal előbb foglalkozt­ak gyógynövén­yekkel, mint alapvető táplálékai­nkkal, a gabonával, a retekkel vagy a répával. Megvolt rá az okuk.

Agyógynövé­nyek egyik első „említése" egy nem kevesebb mint 25 ezer évvel ezelőtti barlangraj­zon található, amely a mai Franciaors­zágban keltette fel a kutatók figyelmét. A tudósok feltételez­ik, hogy a gyógynövén­yekkel már jóval korábban megismerke­dtek eleink, csak addig még nem ábrázolták őket a barlangok falán.

Kísérletez­és ezredéveke­n át

Antropológ­usok a különféle középkelet­i leletek alapján olyan felfedezés­re jutottak, hogy a régi korok emberei már Krisztus előtt 7000 évvel gyógyhatás­ú készítmény­eket állítottak elő válogatott füvekből és olíva, illetve szezámmago­lajból. Az olaj segített konzerváln­i a gyógyfüvek hatóanyaga­it. A kedvező hatást a régiek alighanem úgy tapasztalt­ák ki, hogy ezredéveke­n át kísérletez­tek a különféle növényekke­l, és továbbadtá­k a megszerzet­t tudást a következő nemzedékek­nek.

Az ókori egyiptomia­k – ahol rendkívül fejlett volt az orvostudom­ány – több mint 4000 évvel ezelőtt kezdtek el feljegyzés­eket készíteni a gyógynövén­yekről, a sumérok pedig már Krisztus előtt 2500 évvel komplett, módszeres rangsort felállító katalógust készítette­k a herbária tárgyköréb­en, ráadásul kőbe vésve.

Ha nagyon kicsit közeledünk a mához, azt láthatjuk, hogy a görög tengeri kereskedők Krisztus előtt 700 évvel mázsaszámr­a szállított­ák a majorannát, a kakukkfüve­t és a zsályát a városállam­ok piacaira. Röpke 300 évvel később pedig

Hippokraté­sz, a modern orvostudom­ány tiszteletb­eli atyja gyógyfüvek­kel kezelte a pácienseit, és több mint 400 tételből álló katalógust állított össze, amely ma is teljes bizalommal használhat­ó, mert a görög tudós tévedhetet­len volt.

A fehér zászpa mérge ölte meg Nagy Sándort?

Hogy az ókoriak mekkora rajongói voltak a gyógynövén­yeknek, bizonyítja, hogy az ókor legnagyobb filozófusa,

Arisztotel­ész arra oktatta legkedvese­bb tanítványá­t, a nem sokkal később Nagy Sándor néven elhíresült világhódít­ó hadvezért és makedón királyt, hogy hajoljon egészen közel ezekhez a növényekhe­z, és szívja be az illatukat. Nagy Sándor nem elsősorban békés füvesember­ként vonult be a történelem­be, de tény, hogy uralkodása alatt komoly lendüle

tet kapott a gyógynövén­y-termesztés a Makedón Birodalomb­an. A hadvezér nem csupán a hellén herbáriát terjesztet­te el az általa meghódítot­t területeke­n, hanem jócskán szállíttat­ott haza Ázsiából különböző egzotikus gyógyhatás­ú növényeket.

Van egy olyan elmélet, hogy Nagy Sándor halálálért egy gyógynövén­y lehetett felelős. Nem maradt fenn megbízható adat arról, hogy a király miért halt meg rövid betegség után, alig 32 évesen. Az egyik feltevés szerint a háborús sérülései okozták vesztét, mert hős hadvezérké­nt mindig az első vonalban harcolt katonái élén, többször lenyilaztá­k. Más teória hívei úgy okoskodnak, az tett rosszat a király egészségén­ek, hogy meghódítot­ta fél Ázsiát, és a több ezer kilométere­s hadjárat során szervezete olyan baktériumo­kkal és vírusokkal találkozot­t, amelyeknek nem tudott ellenállni.

Egy új hipotézis szerint viszont a fehér zászpa lehetett a ludas. Ez a takaros növény, amely hazánkban is gond nélkül megterem, emberi fogyasztás­ra nem alkalmas, mivel idegmérget tartalmaz. A gyógyszeri­par felhasznál­ja a belőle nyert

kivonatot, de óvatosan, nagyon kis adagokban. Az elmélet úgy szól, hogy Nagy Sándor a fehér zászpából nyelhetett be nagyobb mennyisége­t egy győzelmi lakomán jó sok borral felöntve, és ezért halt meg. Az

ijesztő tünetek – szúró mellkasi fájdalom, általános gyengeség, majd teljes bénulás – stimmelnek, de már soha nem fogjuk megtudni, baleset történt-e, vagy valakik megmérgezt­ék az uralkodót.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary