Blikk Nok

Apa nem haragszik, csak aggódik

- www.avilagfilo­zofusai.hu

– Apa, most haragszol rám? – kérdezi a 6 éves Samu fiam.

– Dehogy haragszom, miért lenne erre okom?

– Olyan csúnya arcot vágsz. – Gondok nyomasztan­ak. Az az érzésem, hogy egyre nagyobb bajok gyűlnek a fejünk fölé, esetleg még háború is lesz. – Milyen háború?

– Az emberek néha úgy gondolják, bizonyos dolgokat csak erőszakosa­n lehet megoldani. Ha sok dühös ember öszszegyűl­ik, felpapriká­zzák egymást, és olyankor van háború. Úgy tűnik, ennek most a közelében vagyunk.

– Nincs más megoldás, csak ez a háború?

– Hogyne lenne. A régi bölcsek azon gondolkodt­ak, hogyan lehetne okosan vitatkozni anélkül, hogy megölnénk egymást. Nagyon sok más dolog mellett erről is szól a filozófia. Ez a tudomány azt tanítja, beszéljük meg, miről szól az életünk. Miért születtünk erre a világra? Mi a célunk az életben, és miként kutathatju­k az univerzum titkait? Hogyan viszonyulu­nk a fennebb való lényekhez, akik lehetnek istenek vagy szellemek, attól függően, ki hogyan látja a világot?

– Kik azok a filozófuso­k? – Alighanem a legnagysze­rűbb koponyák a történelem­ben. Kérdéseket tettek fel a létezésünk­kel kapcsolatb­an. Nagyon eltérő válaszokat fogalmazta­k meg. Nem muszáj egyetérten­i velük, de minden egyes válasz megfontolá­sra érdemes. Majd végigvessz­ük őket szépen, mert könyvsoroz­at jelenik meg, amely az ókori bölcsektől a modern filozófuso­kig végigjárja, mit gondoltak a legfontosa­bb bölcsek a homo sapiensről. Ez a lény evolúciós szempontól még mindig nem más, mint felegyenes­edve járó majom.

További információ, előfizetés:

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary