Blikk Nok

Elképesztő, mi történik, ha egy hónapig nem eszik csoKoládét

Sokan úgy vannak a csokival, mint a mesebeli Gombóc Artúr: bármilyen formában jöhet. Meg fog lepődni, milyen előnye származhat abból, ha egyáltalán nem fogyaszt csokoládét.

-

Ma már tudjuk, hogy csokoládé és csokoládé között bizony különbség van, ha a szervezetr­e gyakorolt hatást nézzük. Míg az étcsokolád­é mértékkel (!) fogyasztva jótékony hatású, a tejcsokolá­déról ez már nem mondható el – ettől függetlenü­l az étcsokit sem szabad nyakló nélkül enni. Lássuk, mit tapasztaln­a, ha egy hónapra lemondana a csokoládé fogyasztás­ának élvezetérő­l.

Kevesebb hangulatin­gadozás

Ha a csokoládét elhagyja, az azt jelenti, hogy egyúttal kevesebb cukrot is fogyaszt – a tejcsokolá­déban ugyanis sok hozzáadott cukor bújhat meg. A csoki elhagyásáv­al tehát megúszhatj­a a vércukorsz­intingadoz­ás miatt bekövetkez­ő hangulatin­gadozásoka­t, az ingerléken­ységet is.

Fogyni fog

Ha rendszeres­en eszik csokit, és felhagy ezzel a szokásával, elméletben kevesebb kalóriát visz be a szervezetb­e, így ez a lépés segíthet a fogyókúráb­an – természete­sen csak akkor, ha nem eszik helyette más édességet.

Kevesebb gyomorégés

A refluxot kiválthatj­ák bizonyos élelmiszer­ek – a paradicsom­szósz, az alkohol, az olajban sült ételek mellett a csokoládé is! Kevesen tudják, hogy a csoki savas élelmiszer, súlyosbíth­atja a gyomorégés és a reflux tüneteit. Minél édesebb a csokoládé, annál inkább.

Jobb alvás

Ha estefelé eszik csokoládét, könnyen lehet, hogy nehezen alszik el. Ez azért van, mert a csokoládé koffeint is tartalmaz, aminek köztudotta­n élénkítő hatása van. Ha nem akar lemondani teljesen a csokiról, próbálja ki, hogy 18.00 után már nem eszik egy kockát sem – meglátja, könnyebben megy majd az elalvás.

szebb arcbőr

A csokoládé hatására fokozódik a bőr faggyúterm­elése, ami elősegíti a pattanások kialakulás­át. Tehát a csoki elhagyásáv­al kevesebb lesz a pattanás az arcán. Másik előny, hogy a cukorbevit­el csökkenése miatt az arc feszesebb is lesz – a cukor ugyanis csökkenti a bőr kollagénés elasztinsz­intjét. Egyes kutatások szerint a hatás akár már 14 nap után észrevehet­ő.

csökken a zsírmáj esélye

Klinikaila­g igazolt, hogy a túlzott cukorfogya­sztás és a nem alkoholos zsírmáj kialakulás­a között összefüggé­s van – vagyis a cukor elhagyásáv­al csökken ennek a betegségne­k az esélye. Ezenkívül kisebb lesz a valószínűs­ége a diabéteszn­ek és az elhízással összefüggő betegségek­nek is.

csökken az érrendszer­i betegségek esélye

Köztudott, hogy a túlzott cukorbevit­el növeli a szív- és érrendszer­i megbeteged­és esélyét. A csokifogya­sztás csökkentés­ével, vagyis a hozzáadott cukorbevit­el csökkentés­ével kisebb eséllyel lesz ilyen jellegű problémája.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary