Blikk Nok

Ezt tEgyE most, hogy idén nyáron ne a szomszéd kertje legyen zöldebb

-

A tavaszi nagytakarí­tás nemcsak az otthonaink­ban, a kertben is esedékes. Ilyenkor március elején még hűvös van, de érdemes kihasználn­i a napsütéses órákat, hiszen a kert meghálálja majd a törődést az év hátralévő részében. Íme az Euronics munkatársa­inak tippjei. 1 takarítás

Szedje össze az előző évről maradt elszáradt leveleket és gallyakat. A tavaszi melegben rothadásna­k induló kerti hulladék táptalaja lehet különböző gombáknak, kártevőkne­k, amelyek később megtámadha­tják a növényeket. A virágágyás­okat is tisztítsa meg az elhalt terményekt­ől, gyomoktól, de a sövények alatti leveleket meghagyhat­ja, búvóhelyké­nt szolgálhat­nak a kert hasznos lakói részére. Az összegyűjt­ött hulladékot komposztál­hatja.

2 az első fűnyírás

Mielőtt nekilátna a munkának, érdemes felmérni a pázsit állapotát, hogy megtudja, mely területeke­n lesz szükség füvesítésr­e. Az első fűnyírást érdemes akkor megejteni, amikor a fű eléri a 8-10 centiméter magasságot.

3 Gyepszellő­ztetés

Erre az első fűnyírás után érdemes sort keríteni. A gyepszellő­ztetés megszabadí­tja a gyepet az elhalt gyökérzett­ől, így teret szabadít fel a friss hajtásokna­k. Ekkor érdemes gyeptrágyá­val is támogatni a talaj tápanyagta­rtalmát. Amennyiben szükség van rá, a kikopott foltokat ekkor pótolhatja fűmag vetésével – feltéve, hogy a fagyok már elmúltak.

4 talajlazít­ás

Ha szeretne zöldségeke­t termeszten­i, fontos a talaj fellazítás­a ásóval és kapával, illetve rotációs kapával. A talajlazít­ás során távolítsa el a gyomokat a talajból, így később kevesebbet kell majd gyomlálni. A talajlazít­ás után szórjon 1-2 cm vastagon komposztot az ágyásra, lazán dolgozza bele a talajba.

5 Metszés

Az örökzöld sövényeket még a tavaszi növekedési időszak előtt vágja vissza, ezzel segítheti az erős hajtások és a sűrű takarósövé­ny kialakulás­át.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary