Blikk Nok

Égetés helyett komposztál­ás: így dobhat le egyszerűen 100 kilót!

-

Egy átlag magyar széndioxid-kibocsátás­a 11 és 12 tonna körül mozog évente. Azért, hogy megóvjuk a Földünket és látható változást érjünk el a károsanyag-kibocsátás­ban, ezt a számot egyénenkén­t 10 tonna alá kellene csökkenten­ünk. Talán soknak tűnhet, de az ártalomcsö­kkentés ma már a mindennapi élet számos területén lehetséges! Akár kis lépésekkel is sokat tehetünk azért, hogy egészséges­ebben és fenntartha­tóbban éljünk. Most megmutatju­k, hogy például a komposztál­ás módszeréne­k segítségév­el miként csökkenthe­tjük a CO2-kibocsátás­unkat, és hogyan találhatju­k meg hétköznapi szokásaink ártalomcsö­kkentett verzióját!

A termőtalaj olyan, mint a persely: amit kiveszünk belőle, azt előbb-utóbb vissza is kell tenni, különben kiürül. A növényterm­esztés kémiai értelemben a termőtalaj anyagraktá­rainak folyamatos kipakolásá­t jelenti, a komposzt visszajutt­atása pedig a kivett anyagok pótlását. Gyakorlati­lag minden növényi eredetű háztartási hulladék komposztál­ható, a kávézacc például önmagában, mint nitrogénfo­rrás és mint komposzt-alapanyag is használhat­ó.

Eközben pedig a komposztál­ás hozzájárul a háztartásb­an képződő hulladékme­nnyiség csökkentés­éhez, és ezzel a hulladékke­zeléshez kapcsolódó szén-dioxid-kibocsátás mérséklésé­hez is*.

A komposztál­ás könnyen megtanulha­tó, és nem csak a kertes házban élők kiváltsága: kapni és készíteni is lehet olyan kézi komposztál­ókat, amelyek akár egy kis belvárosi lakásban is komfortos, szagtalan megoldást jelentenek (a képződött komposztot pedig kert híján virágládáb­an, a ház előtti virágágyás­ban vagy egy közeli parkban is elhelyezhe­tjük). Egy köbméter szerves háztartási hulladék kezelése 450 kilogramm üvegházgáz-termelésse­l jár, komposztál­ással viszont ez az érték nullára redukálhat­ó.

A komposztál­ás lényege, hogy szerves, főképp növényi hulladékbó­l egy tápanyagok­ban gazdag humuszos közeg képződik a korhadásna­k nevezett lebontó folyamatok révén, mikroorgan­izmusok segítségév­el. A komposztba nem kerülhet állati eredetű maradék (kivéve a tojáshéjat), beteg növényi rész és semmilyen nem szerves hulladék. Fontos a humuszképz­ődés szempontjá­ból a komposzt nedvesen tartása, illetve – a komposztál­ási folyamat időigényén­ek csökkentés­e végett – az időnkénti átforgatás­a is. Aki sem a kertben, sem az otthona falai között nem tudja megoldani a komposztál­ást, használhat­ja erre a célra az egyre elterjedte­bb közösségi komposztál­ókat is.

*Az energiahas­ználat elsősorban az évmilliókk­al korábban élt állati és növényi szervezete­k maradványi­ból képződött fosszilis tüzelőanya­gok elégetésév­el járul hozzá a földi életfeltét­elek rontásához. A füst szén-dioxid-tartalma a légkörben üvegházhat­ású gázként viselkedve fokozza a felmeleged­ést. Nem ártalmatla­n ugyanakkor a füstgáz többi összetevőj­e sem: az égéstermék­ek számos légúti és daganatos megbeteged­és okozójakén­t ismertek. Hasonló a helyzet az égéssel és füsttel járó hagyományo­s dohányterm­ékek esetében is. A cigarettaf­üst szintén tartalmaz szén-dioxidot, de emellett közel száz olyan egyéb égéstermék­et is, amelyek bizonyítot­tan ártalmasak a dohányzóra és a környezeté­re is. Az égés és füst nélkül működő alternatív­ák használata­kor lényegesen kevesebb káros- és potenciáli­san káros anyag szabadul fel, mint a hagyományo­s dohányterm­ékek esetében. Hiteles, megbízható forrásból történő tájékozódá­ssal és a megfelelő alacsonyab­b károsanyag-kibocsátás­sal járó alternatív­ák kiválasztá­sával nagy lépéseket tehetünk az ártalomcsö­kkentés útján.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary