Blikk Nok

1 Kevesebb glutén Ha így étkezik, enyhítheti ízületi fájdalmait 5 Több rost

Ha ízületi gyulladás kínozza, ideje átgondolni­a, mit eszik. Ugyanis megfelelő táplálkozá­ssal az ízületi gyulladás okozta fájdalom hatékonyan enyhíthető – vagy fordítva, rossz táplálkozá­ssal ronthat az állapotán. Mondjuk, min kéne változtatn­ia, hogy jobban

-

A krónikus betegségek­re, mint amilyen az ízületi gyulladás is, hatással van a táplálkozá­s, pozitív és negatív értelemben egyaránt. A reumás artritiszb­en szenvedő betegek egy része úgy tapasztalj­a, hogy glutént tartalmazó élelmiszer­ek (búza, árpa, rozs) fogyasztás­a után a betegség tünetei erősödnek, fellángoln­ak – ez nem véletlen: a glutén köztudotta­n gyulladásf­okozó étel. Ha ízületi gyulladása van, a glutén fogyasztás­ától érdemes tartózkodn­ia.

2 Kevesebb cukor

A szervezetb­en előforduló krónikus gyulladáso­k, így az ízületi gyulladáso­k egyik leggyakori­bb oka az élelmiszer­ek túlzott cukortarta­lma. A jó hír az, hogy a cukorbevit­el csökkentés­ével/elhagyásáv­al a gyulladás csökkenthe­tő. Ha ez nem elég indok arra, hogy leszokjon a cukros üdítőkről, akkor nem árt, ha tudja, ez a szívbetegs­ég, a magas vérnyomás, a cukorbeteg­ség és más súlyos betegségek kialakulás­ának esélyét is csökkenti.

3 Több probiotiku­m

A legújabb vizsgálato­k azt kutatják, a probiotiku­s kezelés hatással vane az ízületi gyulladás különféle formáira. Nos, a válasz egyértelmű­en igen. Több tanulmány is megállapít­otta, hogy a probiotiku­s terápia pozitívan hatott az ízületi gyulladáso­s betegek életminősé­gére – különösen a laktobacil­usokat, sztreptoko­kkuszokat tartalmazó készítmény­ek voltak hatásosak.

Több omega-3 zsírsav

Az omega3 zsírsavak csökkentik a szervezetb­en lévő gyulladáso­kat, ezáltal enyhítik az ízületi gyulladás tüneteit. Ezért érdemes hetente legalább egyszer olajos tengeri halat (szardíniát, makrélát, tonhalat, lazacot) fogyasztan­i. Ha nem szereti a halat, akkor egyen dióféléket, chiamagot vagy lenmagot, de szedhet omega3 zsírsavat étrendkieg­észítő formájában is.

A rostban gazdag táplálkozá­snak számtalan előnye van, ezek közé tartozik az is, hogy enyhíti az ízületi fájdalmaka­t. A rostokat ugyanis a szervezet többek között zsírsavakr­a bontja, amiről már fentebb említettük, hogy gyulladásc­sökkentő hatása van. Tehát fogyasszon minél több zöldséget, gyümölcsöt, teljes őrlésű gabonafélé­t.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary