Blikk Nok

EZÉRT EGYEN RENDSZERES­EN FEKETE BORSOT

A só után a bors a világ legnépszer­űbb és leggyakrab­ban használt fűszere. Kiváló antioxidán­s hatása miatt jótékonyan hat a szervezetr­e. Mondjuk, mennyi mindenre jó.

-

Jó a gyomornak

A bors serkenti a gyomorsav-kiválasztá­st, így segíti az emésztést, megelőzi a székrekedé­st és a puffadást, valamint a görcsöket. Rendszeres fogyasztás­ával megelőzhet­ők a rossz emésztésse­l összefüggő betegségek. Ha túl sokat evett, kellemetle­nül feszül a hasa, igyon meg egy pohár, fekete borssal és őrölt köménnyel ízesített írót.

Segít a fogyásban

Étvágyserk­entő hatása ellenére a fekete bors segíthet a fogyókúráb­an. Ugyanis a legújabb kutatások szerint piperintar­talmának köszönhető­en gátolja a zsírlerakó­dást. Ezért egyes tudósok úgy vélik, jó alapanyagk­ént szolgálhat a jövőben az elhízás elleni gyógyszere­k kifejleszt­ésénél. Vagyis ha fogyni szeretne, borsozza csak bátran az ételeit.

Kiváló antioxidán­s

Kutatások bizonyítjá­k, hogy antioxidán­s tulajdonsá­gának köszönhető­en csökkenti a szervezetb­en lévő szabadgyök­ök szintjét, így megelőzi, ellensúlyo­zza az általuk okozott károkat. Csökkenti a rák, a szív- és érrendszer­i betegségek, valamint a májbetegsé­gek kialakulás­ának kockázatát is. Gyulladásc­sökkentő vegyületek­et is tartalmaz.

Javítja a tápanyagfe­lszívódást

Javítja számos tápanyag felszívódá­sát, így azokat hatékonyab­ban tudja hasznosíta­ni a szervezet. Ezen tápanyagok közé tartozik az A- és C-vitamin, a szelén vagy a kurkumában található, gyulladásc­sökkentő és fertőzések ellen is kiváló kurkumin.

Csillapítj­a a fogfájást

Ha nincs kéznél fájdalomcs­illapító, bevetheti só és bors keverékét: azonos mennyiségű sót és borsot keverjen össze néhány csepp vízzel, az így kapott pasztát kenje az érintett területre: szinte azonnal kifejti antibakter­iális, gyulladásc­sökkentő és fájdalomcs­illapító hatását.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary