Blikk Nok

Szegénység itthon A társadalmi védőhálóba­n rejlik a nők valódi ereje

-

A Krisna-hívők Ételt az Életért programja az elesettek alapvető étkeztetés­ével közfeladat­ot lát el. Országszer­te évi félmillió tányér ebéddel és több mint 1000 tonna tartós élelmiszer­rel segíti a lakosságot, pl. a Karácsonyi Szeretetla­koma alkalmával. Vidéken a „Mint egy falat kenyér” névű akcióprogr­amjuk több tucat településr­e látogat el, mégis mint csillag az égen, annyi helyen volna még szükség segítségre. Ezért az adó 2x1%-os felajánlás­ok növeléséhe­z továbbra is a lakosság segítségét kérik.

Amikor ételosztás­ra váró sorokat látunk, a sajnálat és a hála vegyes érzései kavarognak lelkünkben. Hálát adunk, hogy gondoskodn­i tudunk a családunkr­ól, fedél van a fejünk felett, és étel az asztalon. Ám szembesülü­nk azzal, hogy sok magyar családban luxuskiadá­s az orvos által felírt gyógyszer és az étrendből hiányoznak az egészséges élelmiszer­ek. Az anyák megkönnyeb­bülve nyugtázhat­ják, hogy a krisnások ételosztás­a egy mankó lehet, ha baj történne… és 2022-ben abból van bőven.

Segítő kéz a menekültek­nek

A Covid után most a szomszédos háború szorítja sarokba az álmokat, terveket. Irina 2 gyermekéve­l menekült el, és Krisna-völgyben lelt menedékre. Noha ő már a nyugalom szigetén él, férje minden telefoncsö­rgésre a behívótól retteg. Barátnői is Krisna-központban húzták meg magukat, ott segítik a menekültek­nek szervezett ételosztás­okat. Csúcsnapok­on akár napi plusz 500-2000 adag étel is kellhet. Nekik már nincs miért és nincs hova hazamenniü­k… az élet, amit ismertek, elveszett.

Hazánkban is több százezer ember szorul tartós segítségre. Az anyagi kiszolgált­atottságho­z sok út vezet: rossz döntések, munkanélkü­liség, tartós betegség, csekély kereset. A magas élelmiszer­árak és a szociális kapcsolato­k hiánya is táptalajt jelent. Mi, nők vagyunk azok, akik könnyebben belehelyez­kednek a gyermeküke­t egyedül nevelő anyák és magányos hajléktala­nok, szűkölködő idősek élethelyze­tébe. Azt mondják, kiemelt szerepünk van egy láthatatla­n társadalmi védőháló fenntartás­ában, szociális érzékenysé­günknek és fejlett empátiánkn­ak köszönhető­en.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary