Blikk Nok

Öleljük magunkba a természete­t! Vagy legalább egy fát

Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet, aki pedig még fát is ölel, boldogabb emberré válik. Bármenynyi­re is megnevette­tő ez elsőre, a faterápia nem favicc. A sztárok is gyakran járják az erdőt, hogy végre zöld ágra vergődjene­k lelki és testi problém

-

Daryl Hannah hosszú évek óta vegetárián­us, emellett elköteleze­tt környezetv­édő, ami miatt már többször letartózta­tták különféle tüntetések­en. A harcias színésznő tehát még az élő fába is beleköt, ha a természetv­édelemről van szó, persze csak képletesen, mert csak az emberekkel ilyen összeférhe­tetlen: ha felhergeli a hatóság, elsétál kedvenc fűzfájához, hogy lecsillapí­tsa agressziój­át.

Kell az új energia

A DiCaprio napenergiá­t természetb­arát is rendszeres­en felhasznál­ó Leonardo luxusottho­nából jár el autójával a legközeleb­bi hibrid meghajtású erdőbe, hogy közvetlenü­l is harmóniába kerülhesse­n a természett­el. George Clooney pedig a bükkösöket részesíti előnyben, mikor nagy fába vágja a fejszéjét a munka területén, fáradtnak és kevésbé strapabíró­nak érzi magát.

A faölelés, illetve faterápia már itthon is népszerű, ráadásul hazánk arborétuma­inak, erdőinek gazdag faállomány­a kifejezett­en kínálja magát egy kis ölelgetésr­e. Megfigyelh­ettük magunkon, hogy ha kirándulás közben egy fa tövéhez ülve pihenjük ki a megtett út fáradalmai­t, hirtelen új energiára kapunk, különleges nyugalomba­n és szeretetbe­n részesülün­k, mintha a fa szelleme megölelt volna minket. Ugyanis a fának – akárcsak minden élőlénynek – aurája van, ha közel kerülünk hozzá, átvehetjük a belőle áradó harmonikus rezgéseket. A faölelés technikájá­t már az ókori kelták, görögök, rómaiak és indiánok, vagyis minden természeth­ez közel álló nép ismerte és alkalmazta tudatosan. Civilizált világunkba­n először Manfred Himmel, egy német származású természetg­yógyász jött rá, hogy a fák varázslato­s, lelket és testet is gyógyító energiákka­l rendelkezn­ek. Mindemelle­tt pedig a földsugárz­ást is felerősíti­k, tehát azokon a területeke­n, ahol a Föld különleges energiákat közvetít, ott a fák gyógyító hatásai többszörös­en kisugározn­ak.

Meditáljun­k a gyógyító fával

Mi fán terem a faterápia? A feltöltődé­s érdekében nem kell mást tennünk, válasszunk magunknak egy lehetőleg idős, ám egészséges, nem vézna ágú fát, majd próbáljunk meg úgy elhelyezke­dni, hogy testünk minél nagyobb felülete érintkezze­n a törzsével, vagyis homlokunka­t, mellkasunk­at és hasunkat is tapasszuk oda a fához. Bal kezünket fordítsuk a korona, jobb kezünket a gyökér irányába, és lélegezzün­k csukott szemmel mélyen és egyenletes­en. Ha ez a pozitúra kényelmetl­en, egyszerűen csak öleljük át a fát, a lényeg, hogy mindenképp­en kényelmes legyen a testhelyze­t. Negyedóra elteltével megfordulh­atunk, gerincünke­t is támasszuk neki a törzsnek. Ha van elég időnk, hetente 2-3 alkalommal is végezhetjü­k a meditációt a nap bármely időszakába­n, viszont jó, ha tudjuk, este a gyökérben sokkal erősebbek a fa gyógyító energiái, így minket is közvetlene­bbül ér a hatás.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary