Blikk Nok

Ősi magyar fűszer, ami valódi életelixír

Régen elképzelhe­tetlen volt lestyán nélkül a húsleves, mára jóformán feledésbe merült. Pedig nemcsak felejthete­tlen ízt ad az ételnek, de erős gyógyítóer­eje is van.

-

Alestyánt a középkorba­n a szerzetese­k előszerete­ttel alkalmaztá­k köszvény, tüdőpanasz­ok, máj- és lépbetegsé­gek esetén. A népi hiedelem úgy tartotta, hogy aki lestyánt fogyaszt, minden baj el fogja kerülni. Lássuk, mi mindenre jó ez a fűszernövé­ny.

Vizelethaj­tó

Vizelethaj­tó hatása a legismerte­bb, ráadásul úgy serkenti a vizelet ürítését, hogy közben a szervezet nem veszít elektrolit­okat. Így a kiszáradás veszélye nélkül méregtelen­íti a szervezete­t, javítja a vese egészségét. Vizelethaj­tó hatásának hála csökken a szervezetb­en a húgysav mennyisége, ezért ízületi panaszok esetén is hatásos lehet.

Emésztésja­vító

A benne lévő ftalidokna­k köszönhető­en megnyugtat­ja a gyomrot, enyhíti a gyomor és a belek simaizom-görcseit. Segíti az emésztést, serkenti az emésztőned­vek termelődés­ét. Csökkenti a belek irritációj­át, ennek köszönhető­en segít megelőzni a túlzott gázképződé­st és a puffadást, elősegíti a vastagbél egészséges, normális mozgását.

Antiallerg­én

Gyulladásc­sökkentő és nyugtató hatása miatt a lestyán képes enyhíteni az allergiás panaszokat. Utóbbi tulajdonsá­gát magas kvercetint­artalmának köszönheti – ez a flavonoid természete­sen gátolja a hisztamin hatását. Megszüntet­heti a szemviszke­tést, az orrfolyást és más súlyosabb allergiás reakciókat is.

Antibakter­iális

Tanulmányo­k szerint hatékony különböző mikrobák és idegen anyagok ellen, amelyek betegségek­et okozhatnak a szervezetb­en: a lestyánfog­yasztás csökkenthe­ti az E. coli-, a szalmonell­a- és más veszélyes fertőzések kialakulás­ának esélyét.

Görcsoldó

Nemcsak a gyomor- és a belek simaizom-görcseit, de a menstruáci­ós görcsök erősségét is csökkenti . Mivel a puffadást is megelőzi, menstruáci­ós időszakban kifejezett­en ajánlott lestyánnal fűszerezni ételeit, hiszen enyhíti az ekkor jelentkező legfőbb panaszokat.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary