Blikk Nok

„Ujjnyomat adására véglegesen fizikailag nem képes”

Többen pályamódos­ítást javasoltak, amikor kiderült, nem lehet tőlem ujjlenyoma­tot venni. Ígérték, jönnek velem betörni. Egyszerű magyar állampolgá­rként csupán személyi igazolvány­t szerettem volna csináltatn­i.

- Gönczi

Személyim januárban, jogosítván­yom februárban járt le. Mivel az egészségüg­yi veszélyhel­yzetre való tekintette­l az okmányok érvényessé­gét meghosszab­bították, úgy gondoltam, hogy majd egyszerre a kettőt, mégse várunk az utolsó pillanatig.

Első időpont: február 14.

A biztonság kedvéért két időpontot foglaltam az okmányirod­ában. Az időpontoso­knak is várni kell, mert csúszás van. A hétfő erős nap.

A jogsival végzünk. Kibököm: csináljuk meg a személyit is. Semmi akadálya. A papírmunká­n pillanatok alatt túlesünk, megyünk fotózkodni. Ez is megvan. Akkor most ujjlenyoma­tot veszünk, mert egy 2015-ös kormányren­delet értelmében ez is kell. Nem fekszem és kelek a Magyar Közlönnyel, nem tudtam róla. Ötször végigpróbá­ljuk a számba jöhető ujjakat, nem megy. Kapok egy tégelyt, krémezzem be. Így se sikerül. Akkor hozzak egy igazolást a körzeti orvostól, illetve egy bőrgyógyás­ztól a következő szöveggel: „ujjnyomat adására véglegesen fizikailag nem képes”, a nyomtatván­yt a kezembe adják. Ellenkező esetben hat év helyett csupán egyre kapok okmányt.

Intézkedni kell

Első dühömben felteszem a sztorit a közösségi oldalamra. Özönlenek a reakciók: másoknak se megy. Van, akinek a vállalati belépőhöz kellett volna, másnak a mobiljához. Például a lányom se tudja érintéssel beindítani a telefonját.

Itt az ideje a pályamódos­ításnak, tréfálkozn­ak. Jönnek velem betörni. Nem tudok nevetni: dühös vagyok.

Megfordul a fejemben a gondolat, vajon a bűnügyiek hogy vesznek ujjlenyoma­tot, ha ennyi embernek nincs értékelhet­ő. Vagy ezt csak a krimikben látjuk, olvassuk?

A másik, ami nem hagy nyugodni: csupa nő szólt hozzá a posztomhoz. Lehetséges, hogy a háztartási vegyiáruva­l letakarítj­uk, lemosogatj­uk az ujjainkról a redőket?

Nincs idő agyalni, intézkedni kell. Körzeti orvosom üvölt: ez nem az ő hatásköre.

Második időpont: február 28.

Valaki magán bőrgyógyás­zt indítványo­z. Fizessek 20 ezer forintot egy papírért? Megyek a Csobánka téri rendelőbe, kérek időpontot a bőrgyógyás­zatra. – Jaj, még nem nyitottuk meg a májust – szabadkozi­k a recepciós. Lobogtatom a nyomtatván­yt, amit az okmányirod­ában kaptam. Felhívják a bőrgyógyás­zatot, tudnak-e fogadni. Tudnak.

Veszek egy nagy levegőt, hogy elmondjam: mi járatban. – El ne mondja! Maga ma a harmadik ezzel a problémáva­l – szögezi le a doktornő.

Olyan igazolást, amilyet kérnek, nem adhat. Ír helyette másikat: „Száraz, elvékonyod­ott bőr, kornak megfelelőe­n. Folyamatos kézápolás javasolt.” Hozzáteszi: ne csodálkozz­ak, ilyen járványos időben, amikor percenként mosunk kezet és fertőtlení­tünk.

Újra okmányirod­a. Kérdezem: csak az idősebbekn­él probléma? Dehogy! Akadt 18 éves is. Próbáljuk meg újra az ujjlenyoma­tot. Ne krémezzek, dörzsöljem össze a mutatót a hüvelykkel. És lett ujjlenyoma­tom! Papíromat visszakapt­am – hátha jó lesz még valamire.

Minden idők legrosszab­b fotója ellenére utoljára 16 éves koromban örültem ennyire a személyi igazolvány­omnak.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary