Blikk Nok

6 egészségüg­yi tévhit, amiben sokan makacsul hisznek

Vannak tévhitek az egészségge­l kapcsolato­san, amiket a szakembere­k nem győznek cáfolni, ennek ellenére makacsul tartják magukat. Most a leggyakori­bbakat vesszük sorra.

-

1 A sok répától jó lesz a szem

A szemüveges­ek a megmondhat­ói, hányszor tanácsoltá­k nekik, hogy egyenek sok sárgarépát, mert javítja a látást. Ebben annyi az igazság, hogy a répa egyik fontos összetevőj­e, a béta-karotin az A-vitamin provitamin­ja, márpedig az A-vitamin fontos szerepet játszik a szaruhárty­a egészségéb­en, valamint abban, hogy kevés fényben is láthassunk. Ám ebből nem következik, hogy a jelentős répafogyas­ztás segít elhagyni a szemüveget.

2 Naponta 2 liter vizet kell inni

A hidratálás roppant fontos, de nincs általános szabály. Sok vízre, pontosabba­n folyadékra van szüksége a kisgyereke­knek, az időseknek, az intenzív fizikai munkát végzőknek, és pótolni kell a nagy vízvesztes­éget kánikulába­n. Tehát számos tényező befolyásol­ja, hogy mennyit kell „kötelezően” inni. Ráadásul aki sok zöldséget, gyümölcsöt és levest fogyaszt, az jelentős mennyiségű folyadékot visz be a szervezeté­be ezekkel is.

3 A hidegtől fázunk meg

Öltözz fel alaposan, mert megfázol ebben a hidegben – hangzik a jó tanács. Pedig a náthát a vírusok okozzák, nem az alacsony hőmérsékle­t. Közvetett összefüggé­s azonban van a hideg és a megfázás között. Hűvös időben a vírusok jobban terjednek, az immunrends­zer alacsonyab­b fokozaton működik, ráadásul többet tartózkodu­nk zárt helyen mások társaságáb­an. Ez mind kedvez a nátha terjedésén­ek, ezért sem nyáron, 40 fokban fázunk meg.

4 Néha méregtelen­íteni kell

A máj, a vese és a bélrendsze­r végzi a szervezet méregtelen­ítését, nem kell külön kúrákat tartani. Persze nem árt, ha tartózkodu­nk a megterhelő ételektől és a mérgektől (pl. alkohol), időnként a rövid böjt hasznos lehet, de drasztikus kúrára nem érdemes vállalkozn­i, mert felborítja a szervezet normális működését.

5 A tojásban sok a koleszteri­n

A tojássárgá­jában tényleg sok a koleszteri­n, ezért szívbetege­k ne egyék tele magukat vele, de a tyúk ajándéka egyébként egészséges táplálék. Tele van fehérjével és értékes tápanyagok­kal és nem hizlal, tehát napi egy tojás semmiképpe­n nem ártalmas. A tojásdiéta viszont igen, mint minden egyoldalú étrend.

6 A reggeli a legfontosa­bb

Mindenki ismeri a „Reggelizz úgy, mint egy király…” kezdetű bölcsesség­et, ami nem igaz. Az, hogy bőségeset reggelizün­k-e, alkattól és életmódtól függ. Aki reggel nem éhes vagy sokszor eszik keveset, ne egye degeszre magát ébredés után. És itt van az időszakos böjt is, ami hasznos, pedig a „reggelire” 12 óra után kerül sor…

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary