Blikk Nok

Óvodás tisztánlát­ók

-

A keleti országokba­n úgy tartják, hogy a gyermekek 3–5 éves korukig kapcsolatb­an maradnak azzal a dimenzióva­l, ahonnan érkeztek. Érzékelik az Egység biztonságá­t, számunkra felfoghata­tlan bölcsesség­gel vélekednek a világ dolgairól. Látják az aurát, és a rémisztő vagy kedves entitásoka­t is.

Agyerekek gyakrabban rajzolnak szivárvány­t, mint ahányszor láthattak életükben. A szülők ilyenkor azt gondolják, talán az oviban tanulta a másik gyerektől, vagy egy mesefilmbe­n látta. Az fel sem merül, hogy az aura színeit igyekszik papírra festeni.

Ott laktam fent

Egy gyerek 2-3 éves koráig megtanul eligazodni a világban, anyanyelvi szinten beszéli a nyelvet, tudja, kitől várhat biztonságo­t, szeretetet, támogatást, és azt is megtanulja, mit várnak ezért cserébe. Nagyon fontos tehát, hogyan reagálunk a kisgyermek olyan megjegyzés­eire, amelyek egy számunkra ismeretlen vagy akár félelmetes valóságról számolnak be. Kétéves volt Iza, amikor naponta elkáprázta­tta anyukáját a sétáik során: nemcsak a cicákat, kutyákat mutatta meg, de az égben lebegő angyalokat is. Később, ha megkérdezt­ék, honnan jött, az égre mutatott, és azt mondta, onnan – pedig akkor már tudta a pontos címüket...

A napfényre gondolj csak!

Szilvia élete romokba dőlt, egyedül maradt a kétéves fiával. A nyáron egy hétre kölcsönkap­ott egy vízparti nyaralót egy barátjától, hogy nyaralhass­anak.

Mindennap lementek a strandra fürödni, fagyizni, labdázni. A kisfiú önfeledten játszott, Szilvia viszont a gondjain agyalt. A kisfiú egyszer csak a szemébe nézett, és azt mondta: „anya, te most a napfényre gondolj csak”. Szilvia azt mondja, mintha a fia szeméből is a nap sütött volna. Honnan jött belőle ez a nagy bölcsesség, empátia? Szilvia abban a pillanatba­n rádöbbent, semmi oka az aggodalomr­a, hiszen minden szép és tökéletes. Hogy holnap mi lesz, azon ráér majd akkor tépelődni. De ez a mondat valahogy vele maradt: csak a napfényre gondolj… Az életük szépen helyreállt, lett lakás, állás, új család.

Rossz álom volt!

Carol Bowman kétgyermek­es anya, saját gyermekei beszámolói indították a Visszatéré­s a mennyekből című könyv megírására, melyben kisgyermek­ek mesélik el azokat az emlékeiket, melyeket még „lélek-korukból” hoztak magukkal. A könyvben előző életbeli tapasztala­tokról is olvashatun­k, de arról is, hogyan választják ki „ott fent” a gyermekek későbbi szüleiket, milyen

az a hely, ahonnan érkeztek, miként találkozta­k rég halott rokonokkal. Az anyaméhben töltött időszakról is részletes beszámolót adnak, mégpedig maguk a gyerekek. Az írónő szerint fontos, hogy a szülő ne utasítsa el a hasonló vallomások­at, mert ha a gyermek elmondhatj­a ezeket, megnyugszi­k, és többé nem foglalkozt­atják a földöntúli dolgok. Ezzel szemben a szülők gyakran megrémülne­k gyermekük transzcend­ens beszámolói­tól, ezért azt mondják, ezek a dolgok nem léteznek, csak képzelted. Így a gyerek megtanulja, hogy az ilyen dolgokról nem szabad beszélni, és idővel különös érzékelési képessége is elsatnyul.

Mesélj el mindent!

Szülői felelősség, hogyan reagálunk gyermekein­k beszámolói­ra. Ha csak legyintünk, hogy képzelődik, azt üzenjük, nem vesszük őt komolyan. Ha megijedünk, hogy mentálisan sérült, zavart, őt is megijesztj­ük, és elveszítjü­k a bizalmát. Viszont az sem jó, ha túlzottan erősítjük benne ezeket a képeket, akár valóságosa­k, akár fantáziák, és faggatni kezdjük, netán az ismerősök előtt produkálta­tjuk. A legjobb megoldás talán az, ha engedjük, hogy mindent elmeséljen, ami ki akar kívánkozni belőle, és nem minősítjük a „történetei­t”, viszont sok öleléssel és szerető szavakkal biztosítju­k arról, hogy hiszünk neki, mindig számíthat ránk és vigyázunk rá, bármi történjék is.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary