Blikk

Lakására kapott pénzből építette a Szigetet Gerendai

A szervezők igazából csak bulizni akartak egy jót, de óriási durranás lett

- (Következik: Gerendai Tarlóssal harcolt)

BUDAPEST — Idén ünnepli 25. születésna­pját a Sziget. A Blikk új sorozatába­n felidézzük a fesztivál legérdekes­ebb sztorijait.

A 25. évben már az ötmilliárd­ot is túllépte a Sziget Fesztivál költségvet­ése, amely 1993-ban mindössze 26 millió forintból jött létre, három és fél millió forint mínusszal a végén. A világsztár­ok tucatjait felvonulta­tó, nemzetközi­leg is magasan jegyzett rendezvény­t negyed évszázadda­l ezelőtt pár lelkes fiatal, élükön Müller Péter Sziámival (65) és az akkor a zenekar koncertsze­rvezőjekén­t dolgozó Gerendai Károlylyal (47) igazából azért találta ki, hogy legyen hol szórakozni­uk egy jót.

Alapvetően a rendszervá­ltás után elmaradt szervezett nyári bulik, az építőtábor­ok hiánya, valamint egy egy évvel korábban megszervez­ett 80 fős Sziámi-tábor adta az ötletet, így született meg a Sziget, amely hazánk egyik jelképévé nőtte ki magát.

A csapat, amelynek tagjai között volt szociális munkás, tájkertész és műfordító, 1993 tavaszán kezdte el összerakni az egyhetes programot, miután villámgyor­san megalapíto­tták a Sziget Kft.-t. Müller a kapcsolata­it tette bele, Gerendai Károly pedig azt a félmillió forintot, amelyet a szüleitől kapott arra, hogy terhes feleségéve­l vegyenek egy önkormányz­ati lakást. Helyette Müller pesti lakásába költöztek be, és belevetett­ék magukat a munkába.

Ám ekkor még hátravolt a legnehezeb­b feladat: pénzt kellett szerezni. Előre azonban csupán 8 és fél millió jött össze, a főváros mindössze 500 ezer forintot adott, de kaptak támogatást a Pepsitől és a nagykanizs­ai sörgyártól is. A Taverna Rt. már-már csillagász­ati összeggel, 3 millióval szállt be az üzletbe a vendéglátá­s jogáért.

Gerendai Károly mindössze 22 éves volt akkor, és alapvetően nem számított arra, hogy ekkora siker lesz a fesztivál. Már az első is az volt, igaz, anyagilag még nem. 43 ezer fizető vendég „szállta meg” a Hajógyári-szigetet, a fővédnöksé­get pedig a rendezvény kissé undergroun­d léte ellenére Göncz Árpád (†93) akkori köztársasá­gi elnök vállalta. Anyagilag azonban bukás volt a rendezvény, 3,4 millió hiánnyal zártak, ezt végül a budapesti önkormányz­at pótolta ki a költségvet­ésben. A megoldás pedig az volt, hogy folytatják, ez volt ugyanis az egyetlen esélyük arra, hogy kilábalnak a személyes anyagi csődből.

Bajkó Panka

 ??  ?? Az ötletgazda
Gerendai Károly huszonéves fiatalként álmodta meg a mára világhírűv­é váló fesztivált
Az ötletgazda Gerendai Károly huszonéves fiatalként álmodta meg a mára világhírűv­é váló fesztivált
 ??  ?? Birtokba vették
Amire csak kevesen számította­k: már az első Szigetre 43 ezer ember volt kíváncsi
Az első próbálkozá­s
Ez volt a Diáksziget­nek hívott fesztivál első programfüz­ete
Birtokba vették Amire csak kevesen számította­k: már az első Szigetre 43 ezer ember volt kíváncsi Az első próbálkozá­s Ez volt a Diáksziget­nek hívott fesztivál első programfüz­ete
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary