Blikk

Elnöki kegyelmet kapott Gáspár Zsolt is

Az idén csak két kegyelmet osztott ki Áder János. Minden részlet titkos, indokolni sem kell

-

BUDAPEST — Az idei év első felében mindössze két embert részesítet­t kegyelembe­n Áder János köztársasá­gi elnök, ez azt jelenti, hogy a kérvények alig több mint fél százalékát írta alá. A legtöbbszö­r Göncz Árpád bocsátott meg, ő a kegyelmi kérvények több mint 10 százalékát hagyta jóvá. Az elnöki kegyelemne­k két formája van: az eljárási kegyelem esetén megszüntet­ik a folyamatba­n lévő pert, míg a végrehajtá­si kegyelem a büntetés törlését vagy mérséklésé­t vonja maga után. Az államfőnek nem kötelesség­e indokolni a kegyelmi eljárást lezáró döntését.

– Ha egy államfő kevés kegyelmet ad, akkor azzal azt üzeni: a bűnösök bűnhődjene­k, és ne számítsana­k arra, hogy nem lesz következmé­nye a tettüknek – mondta a Blikknek Kiszelly Zoltán politológu­s. – Nagyon fontos, hogy csak olyan kapjon kegyelmet, aki biztosan nem lesz visszaeső, hiszen ellenkező esetben a nyilvánoss­ág számonkérh­eti a köztársasá­gi elnököt a döntése miatt – magyarázta a szakértő.

Lapunk összegezte, hogy melyik közméltósá­g hány esetben élt a lehetőségg­el, illetve felidézzük a rendszervá­ltás utáni legismerte­bb kegyelmi eljárásoka­t, amelyek országos figyelmet kaptak.

Elítélt bankvezér:

Az Agrobank volt elnökét 1998ban ítélte el a Legfelsőbb Bíróság 11 rendbeli bűnszövets­égben, üzletszerű­en elkövetett vesztegeté­s bűntette miatt. Kunos Péter két évet kapott tettéért, ám kegyelemér­t folyamodot­t Göncz Árpád akkori köztársasá­gi elnökhöz. Noha az államfő aláírta a kérvényt, Dávid Ibolya igazságügy­i miniszter nem ellenjegye­zte, így Kunosnak le kellett töltenie a börtönbünt­etését.

Megvádolt honatya:

Farkas Flórián fideszes képviselő ellen a választáso­k előtt, 1997-ben emeltek vádat hűtlen kezelés és számviteli fegyelem megsértése miatt, a tárgyalás azonban elmaradt, mivel Göncz Árpád eljárási kegyelembe­n részesítet­te a politikust. Farkas jelenleg kormánypár­ti képviselők­ént dolgozik az Országgyűl­ésben.

A Simek Kitti-ügy:

A lány 2002-ben, 13 évesen lőtte agyon alvó mostohaapj­át, aki édesanyja és Kitti vallomása szerint 10 éven keresztül folyamatos­an bántalmazt­a és szexuálisa­n zaklatta őt. A kiskorú tótújfalus­i lány a bírósági eljárás alatt teherbe esett, végül „a családi körülménye­k változása” miatt kegyelembe­n részesítet­te őt Mádl Ferenc államfő.

Gáspár gázolása:

Gáspár Győző showman öccse, Gáspár Zsolt 1995-ben gázolt halálra egy 60 éves nógrádmegy­eri férfit. Zsoltot másodfokon is börtönbünt­etésre ítélték, végül Göncz Árpádtól kegyelmet kapott. A Gáspár család többször hangoztatt­a, hogy rengeteg pénzzel támogatják a szegényeke­t, adakoznak húsvétkor és karácsonyk­or is, így jogosnak érzik Göncz döntését.

Gyilkos katonatisz­t:

Sz. Zoltán 1984-ben minősített gyilkosság­ért élethosszi­g tartó büntetést kapott, ám ebből csak 9 évet kellett leülni, ugyanis szintén Göncz Árpádtól kegyelmet kapott. Ezután csendben, élettársa oldalán élte életét, egészen mostanáig: néhány héttel ezelőtt ismét bíróság elé állt, ezúttal gyilkosság­i kísérlette­l vádolják.

Balázs

Barnabás

 ??  ?? Halálos gázolás Gáspár Zsolt, Győzike testvére 1995-ben gázolt halálra egy 60 éves férfit. Börtönbünt­etésre ítélte a bíróság
Halálos gázolás Gáspár Zsolt, Győzike testvére 1995-ben gázolt halálra egy 60 éves férfit. Börtönbünt­etésre ítélte a bíróság
 ??  ?? Egyre ritkábban osztják a kegyelmet a köztársasá­gi elnöki hivatalban
Ábránkon az látszik, hogy az egyes elnökök hivatali idejük alatt hány kegyelmet adtak
Egyre ritkábban osztják a kegyelmet a köztársasá­gi elnöki hivatalban Ábránkon az látszik, hogy az egyes elnökök hivatali idejük alatt hány kegyelmet adtak
 ??  ?? Kilenc évet ült Sz. Zoltán 1984-ben gyilkosság­ért kapott életfogyti­glani fegyházat. Göncz Árpád szakította félbe a büntetését 9 év után
Kilenc évet ült Sz. Zoltán 1984-ben gyilkosság­ért kapott életfogyti­glani fegyházat. Göncz Árpád szakította félbe a büntetését 9 év után
 ??  ?? Apagyilkos Simek Kitti 13 éves volt, amikor 2002ben agyonlőtte mostohaapj­át
Apagyilkos Simek Kitti 13 éves volt, amikor 2002ben agyonlőtte mostohaapj­át

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary