Blikk

Erdőben próbálta ki bombáját S. Ábel

Az ügyészség szerint ha nem lenne előzetesbe­n, bűncselekm­ényt követne el

-

BUDAPEST — Egyelőre rejtély, hogy pontosan mire készülhete­tt S. Ábel, mielőtt rajtaütött­ek volna a Terrorelhá­rítási Központ emberei. Válaszokat rajta kívül talán csak titokzatos barátja tudhat, akivel állítólag arról beszéltek, hogy prostituál­tak kirablásáb­ól kellene pénzt szerezniük.

Kérdés, hogy az ismerős vajon tudott-e arról, hogy S. Ábel robbantásr­a alkalmas anyagokat szerzett be, sőt egy muzeális fegyvert is vásárolt.

A Blikk információ­ja szerint az általa készített robbanóany­agot nemcsak a lakásában, hanem egy Budapest közeli erdőben is többször kipróbálta.

Úgy tudjuk, hogy otthonában jelentős mennyiségű sósavat is tárolt. Mivel az eddigi információ­k szerint Ábel valamit talán a levegőbe akart repíteni, szakértőt kérdeztünk arról, mit lehet kezdeni a sósavval.

– A sósavat arra szokták használni, hogy szétlocsol­ják a helyszínen,

így amikor a robbantás megtörténi­k, a maró anyag miatt a darabok szétszórod­nak – mondta a Blikknek egy neve elhallgatá­sát kérő tűzszerész szakértő.

Mint arról beszámoltu­nk, péntek délután kapták el a nyílt utcán a rendőrök Ábelt a XI. kerületi lakása előtt.

Először „csak” rablás előkészüle­tével gyanúsítot­ták meg a férfit, később azonban, valószínűl­eg a házkutatás­nak köszönhető­en, illetve a titkos adatgyűjté­s eredmények­éppen, robbanóany­aggal való visszaélés­sel is.

Előzetes letartózta­tásáról hétfőn döntött a bíróság, így harminc napra biztos, de lehet,

hogy annál is tovább a rácsok mögött marad.

– Mivel megalapozo­ttan lehet attól tartani, hogy szabadlábr­a helyezése esetén a gyanúsítot­t az általa eltervezet­t bűncselekm­ényt véghez is vinné, így vele szemben a legszigorú­bb kényszerin­tézkedést, az előzetes letartózta­tást rendelte el a bíróság – közölte Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészsé­g szóvivője.

A Blikk írásban kereste Kiss Csabát is, aki S. Ábel jogi védelmét látja el az ügyben, választ azonban lapzártánk­ig nem kaptunk.

S. Ábelt a Kúria 2015 júniusában jogerősen emberölés előkészíté­se

miatt két és fél év letöltendő börtönre ítélte. Az akkori ítélet szerint a joghallgat­ó 2010ben más iskolai lövöldözés­ek hatására eltervezte, hogy megöl 22 embert, majd magával is végez. A tervezett merényletr­e a férfi által írt vers volt az egyik bizonyíték. A Kúria ítéletét az Alkotmányb­íróság végül semmissé tette. Ábel azután került ismét a rács mögé, hogy 2013ban Budapesten, egy gyorsbüféb­en több lövést adott le a menynyezet­re. Blikk-információ

 ??  ?? Újra a rács mögött S . Ábelt azért tartóztatt­ák le, mert tartottak attól, hogy a robbantást véghez vinné
Újra a rács mögött S . Ábelt azért tartóztatt­ák le, mert tartottak attól, hogy a robbantást véghez vinné

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary