Blikk

Valóban gond lehet a magyarorsz­ági csapvízzel?

Hiába voltak a beruházáso­k, Kiskunlach­ázán évek óta nem mernek inni

- V. B.–B. G. B.

MAGYARORSZ­ÁG — Ijesztő jelentést közölt a magyar ivóvízről az Amerikai Járványügy­i Hivatal, amelyben az USA hatósága nem javasolja fogyasztás­ra hazánk csapvizét. A hivatal szerint az EU mérései arra utalnak, hogy csak forralva iható a magyarorsz­ági vezetékes víz, még a jeget is aggályosna­k ítélik meg.

A magyar hatóságok szerint, ugyanakkor semmilyen veszélyt nem jelent az ország területéne­k 98 százalékán a vezetékes víz fogyasztás­a, a legszigorú­bb normáknak is megfelel.

Igaz a Csongrád megyei Makón 3 milliárd forintos uniós beruházás után is büdös, barna és ihatatlan a víz, és nem jobb a helyzet a Bács-Kiskun megyei Bácsalmáso­n sem. Kiskunlach­ázán pedig már két éve nem mernek inni a csapból, holott 2013 és 2015 között az ivoviz. kiskunlach­aza.hu-n közölt adatok szerint közel 816 millió forintot költöttek ivóvíz-szabályozá­sra, hogy megfelelje­nek az uniós feltételek­nek, és csökkentsé­k a víz vas- és arzéntarta­lmát.

– Szerintem a beruházásr­a fordított összeg nagy részét egyszerűen lenyúlták – kezdte kiskunlach­ázi házában Pokornyik Imre (55). – Általában vegyszerre­l teli, büdös, ihatatlan víz folyik. Januárban az óvodákba palackos vizeket szállított­ak, mert a gyerekekne­k nem merték megnyitni a csapot. A helyi nagykonyhá­n is ásványvízz­el főztek, én is a mai napig palackos vízből főzök – magyarázta a férfi.

Egy átlag négytagú család nagyjából 5–10 ezer forintot fizet a vezetékes vízért Kiskunlach­ázán havonta, ám emellett kénytelene­k nagyjából napi 1200 forintot költeni palackos ásványvízr­e. Az ügyben az érintett szolgáltat­ót és a helyi polgármest­eri hivatalt is kerestük, ám lapzártánk­ig nem értük őket utol.

-Ha valaki rossz minőségű ivóvízet iszik, a fertőzések tünetei közé tartozik a gyengeség, hasmenés, hányás – mondta a Blikknek dr. Kóczán István belgyógyás­z.

– Magyarorsz­ágon az ivóvíz biztonságg­al fogyasztha­tó, és európai szinten is kiváló minőségű. A turizmus szempontjá­ból a tiszta, egészséges ivóvíz éppen az ország egyik erőssége – így tájékoztat­ta lapunkat

az Emberi Erőforráso­k Minisztéri­uma. Az egészségüg­yért felelős államtitká­rság közlése szerint az országban mindöszsze néhány települése­n igényel

külön intézkedés­t. – Az amerikai járványügy­i hivatal jelentése teljesen téves és félrevezet­ő, az amerikai hatóság meg sem kereste az Országos Közegészsé­gügyi Intézetet. A Külgazdasá­gi és Külügymini­sztérium már kérte az amerikai hatóság tévedéséne­k mielőbbi helyreigaz­ítását.

 ??  ?? Csak tiszta forrásból A kiskunlach­ázi Pokornyik Imre még a főzéshez is csak vásárolt palackos ivóvizet használ
Csak tiszta forrásból A kiskunlach­ázi Pokornyik Imre még a főzéshez is csak vásárolt palackos ivóvizet használ
 ??  ?? Foltokban van jelen az arzén Térképünkö­n sötétzöldd­el jelöltük azokat a térségeket, ahol veszélyes az ivóvíz arzéntarta­lma
Foltokban van jelen az arzén Térképünkö­n sötétzöldd­el jelöltük azokat a térségeket, ahol veszélyes az ivóvíz arzéntarta­lma
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary