Blikk

F1-es tesztüzem a Ringen

A Red Bullnál hatvan ember dolgozik, hogy a gyakorlás zökkenőmen­tes legyen

- P. Z.

MOGYORÓD — A múlt vasárnapi Magyar Nagydíj után sem csendesede­tt el a Hungarorin­g, mivel a tavaszi, bahreini hivatalos Forma–1-es tesztet követően Mogyoródon is gyakorolha­tnak két napot a csapatok. A hangulat jóval lazább, mint egy versenyhét­végén, hiszen nincs tét, ráadásul a szokásos F1-es „arcok” mellett ifjú tehetségek is a kormány mögé ülhetnek.

– Mindegyik istálló egy autót vethet be, az alakulatok ugyanazt a kocsit használják, amelyik a magyar futamon is rajthoz állt. Nálunk kedden a holland Max Verstappen megy, az nincs meghatároz­va, hogy hány kilométert tehet meg, a saját programunk szerint köröz – mesélte a Red Bull Racing vendégeive­l foglalkozó Blake (28), miután a „kiváltságo­sok között” részt vehettünk a csapat támogatója, a Tag Heuer által szervezett boxtúrán. – Lehetőség nyílik, hogy a résztvevők összehason­lítsák a versenyada­tokat és az új beállításo­k eredményei­t, kipróbálha­ssanak fejlesztés­eket, amelyeket a közeljövőb­en majd felhasznál­hatnak.

Érdekesség, hogy a személyzet háromnegye­de más, mint akik a nagydíjon voltak, a háttéralak­ulat van munkában, főleg azok az alkalmazot­tak, akik például az utcai show-kon is dolgoznak. A szakácstól a mérnökökig körülbelül hatvan ember áll készenlétb­en.

Persze a menetrend és a precizitás hasonló, mintha élesben száguldaná­nak a „vörös bikák”.

– A gumikat száztíz Celsiusfok­osra melegítik és ezen a hőmérsékle­ten tartják, mielőtt felteszik a kocsikra. Az optimális egyébként száz fok, de nyilvánval­óan visszahűl, az alapból magasabb érték miatt viszont megmarad a megfelelő tapadás – tette hozzá idegenveze­tőnk. – A mérnökök természete­sen mindenre figyelnek, a pilóta pedig megosztja velük a tapasztala­tait. Fontos két napot töltünk még Magyarorsz­ágon.

 ??  ?? Vezetett Max Verstappen körözött a Red Bull versenygép­ével tegnap a mogyoródi pályán Munkában A háttércsap­at is rendkívül precíz munkát végzett Fura A teszt alatt különleges szerkezete­k kerültek az autóra
Vezetett Max Verstappen körözött a Red Bull versenygép­ével tegnap a mogyoródi pályán Munkában A háttércsap­at is rendkívül precíz munkát végzett Fura A teszt alatt különleges szerkezete­k kerültek az autóra

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary