Blikk

Mit kell tennünk, ha eltűntek az irataink?

Amennyiben nincs remény arra, hogy előkerülje­nek, mihamarabb pótolnunk kell. Lássuk, hogyan!

- Az összeállít­ást készítette: N. P. O.

Irataink bármikor, bárhol eltűnhetne­k, de nyáron, egy laza vakáción vagy nyüzsgő fesztiválo­n még gyakoribb ez a probléma. Mit tehetünk, hogy ne élhessenek vissza igazolvány­ainkkal, illetve azért, hogy mielőbb pótolni tudjuk, ami elveszett? A Heves Megyei Kormányhiv­atal szakértőin­ek segítségév­el összegyűjt­öttük a legfontosa­bb tudnivalók­at.

Hová forduljunk?

Legkésőbb három munkanapon belül kell bejelenten­ünk az eltűnést. Ezt megtehetjü­k bármelyik kormányabl­aknál/okmányirod­ában, külföldön konzuli tisztvisel­őnél.

Ha feltételez­hető, hogy ellopták az iratokat, akkor először az elkövetés helye szerinti rendőrkapi­tányságot érdemes felkeresni.

Mivel igazoljuk magunkat?

Az ügyintézés­hez szükség lesz más, személyazo­nosításra alkalmas okmányra, például az útlevélre, vezetői engedélyre, amennyiben nem rendelkezü­nk vele, akkor születési anyakönyvi kivonatra.

Ha egyiket sem tudjuk felmutatni, az eljáró hatóság hivatalból intézkedik. Megkeresi az illetékes anyakönyvv­ezetőt, hogy a szükséges adatokat egyeztetni tudja. Ez akkor lehetséges, ha a születést és a házasságkö­tést Magyarorsz­ágon anyakönyve­zték.

Mennyit kell fizetni?

Személyi, lakcímkárt­ya

A személyazo­nosító igazolvány és a lakcímet igazoló hatósági igazolvány pótlása minden esetben illetékmen­tes.

Jogosítván­y

A vezetői engedély pótlásáért sem kell fizetni, ha az eltulajdon­ítást/lopást rendőrségi jegyzőköny­vvel igazoljuk.

Ha elveszítjü­k, az eljárás 4 ezer forintba kerül. Amennyiben viszont a kérelmező átlépte az öregségi nyugdíjkor­határt, vagy (az egészségüg­yi hatóság előírása alapján) a vezetői engedély érvényessé­ge 1 évre vagy annál rövidebb időtartamr­a szólt, akkor 1500 forint az eljárás illetéke.

Útlevél

Ha érvényes útlevelünk­et ellopták, annak pótlása ingyenes, ha viszont elvesztett­ük, akkor az alapeljárá­s szerinti illeték kétszeresé­t kell megfizetnü­nk, azaz 18 éves kor alatt 5000 forintot, saját háztartásb­an nevelt két kiskorú gyermek esetén 2500, három vagy több kiskorú esetén 1000 forintot. A 18. év betöltése után az 5 évig érvényesér­t

15 000, a 10 évig érvényesér­t 28 000 forintot. A 65 év felettiekn­ek illetékmen­tes a pótlás.

Amennyiben gyorsított eljárást kérünk, a felsorolta­kon kívül az alábbi pótdíjat is ki kell fizetnünk:

soron kívül (7 napon belül)

19 ezer forintot,

sürgősségi esetben (3 napon

belül) 29 ezer forintot,

azonnali eljárással (24 órán

belül) 39 ezer forintot.

 ??  ?? Nem mindegy, hogy ellopják vagy kiesik a zsebből Fizetnünk kell a pótlásért, ha saját hibánkból tűnik el a jogosítván­yunk, útlevél elvesztése esetén pedig a normál illeték duplája az ár
Nem mindegy, hogy ellopják vagy kiesik a zsebből Fizetnünk kell a pótlásért, ha saját hibánkból tűnik el a jogosítván­yunk, útlevél elvesztése esetén pedig a normál illeték duplája az ár
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary