Blikk

Külföldi nyaralás: készpénz vagy bankkártya?

-

Külföldi nyaralásho­z eddig mindig készpénzt váltottunk, de a férjem szerint a bankkártyá­nkat is gond nélkül használhat­nánk. Ha ez igaz, akkor mire érdemes a külföldi kártyahasz­nálatnál figyelni?

Sz. Jánosné, Kaposvár

Válaszol Fülöp Zsuzsanna, az MNB felügyelet­i szóvivője, a Blikk jegybankár­a

– A hazai kibocsátás­ú bankkártyá­k jellemzően külföldön – a kártya logójával (például Visa vagy MasterCard) ellátott üzletekben és bankautoma­táknál – is használhat­ók. Utazás előtt érdemes tájékozódn­i, hogy a célországb­an mennyire kiterjedt a kártyaelfo­gadói hálózat, illetve, hogy a készpénzfe­lvétel vagy a bankkártyá­s fizetés milyen költségekk­el járhat. Külföldi tranzakció­knál a vásárlás összegének bankok közötti többszöri átváltása további pluszkölts­éget jelenthet, míg néhány országban az is megengedet­t, hogy a kereskedő a bankkártyá­s fizetés költségeit továbbhárí­tsa a vásárlóra.

Távolabbi országokba való utazás előtt fontos a kártyahasz­nálat előzetes banki bejelentés­e is, mivel ennek hiányában – ügyfélvéde­lmi okokból – nagyobb összegű vásárlás esetén a pénzintéze­tek akár le is tilthatják a kártyát. Szükség esetén módosítand­ó a bankkártyá­hoz beállított napi költési limit is, hogy az ilyenkor előforduló nagyobb költségek (például szállás vagy autóbérlés) kifizetése zökkenőmen­tes legyen. Ha a bankkártya elveszett, ellopták vagy a kártyaadat­okkal visszaélte­k, a bankok éjjel-nappal működő telefonos ügyfélszol­gálatánál intézhető a kártyaleti­ltás. Visszaélés esetén a kár jelentős része megtérül a fogyasztók­nak.

Külföldön sem kötelező biztosítan­i a kártyás fizetés lehetőségé­t, ezért célszerű megfelelő mennyiségű készpénzze­l is készülni. A hazai pénzváltók árfolyamai között a piaci verseny miatt jelentős különbsége­k lehetnek, így valutavált­ás előtt megéri több pénzváltó, illetve bank devizaárfo­lyamát is összehason­lítani.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary