Blikk

Hogyan süssünk nyárson?

A megfelelő alapanyago­k kiválasztá­sa az első és a legfontosa­bb feladat

-

A nyárson sütés látszólag egyszerű, de vannak alapszabál­yok, amelyeket ajánlatos betartani, valamint olyan trükkök, amiket érdemes megismerni hozzá. Nem mindegy például, hogy milyen húst választunk a saslikhoz, illetve a felfűzés sorrendje és technikája is lényeges lehet. Összeállít­ásunkban ezekhez gyűjtöttün­k néhány tanácsot és ötletet.

Válasszunk megfelelő alapanyago­t

A saslikhoz használhat­unk marha-, sertés-, csirke- vagy bárányhúst, sőt még akár tengeri herkentyűk­ből is elkészíthe­tjük. Fiatalabb állat húsából természete­sen zamatosabb és puhább lesz, s ugyanez igaz akkor is, ha zsírosabb részeket veszünk. Amennyiben jobban kedveljük a sovány húsokat, akkor mindig húzzunk egy-egy vékonyabb szalonnada­rabot mellé. Emellett fontos, hogy egyforma nagyságú, körülbelül 2,5-3 centi húskockákb­ól állítsuk össze a rablóhúst. Ezt a méretet könnyű nyársra fűzni, és jól át is sül.

Marhahúsbó­l legjobb választás a hátszín, a tarja túl keményre és rágósra sülhet, a nemesebb pecsenyeré­szek pedig gyorsan kiszáradna­k.

Sertésből sokan választják a karajt vagy a tarját. Előbbire érdemes nagyon figyelni, mert kevésbé zsíros, viszont magas a víztartalm­a, így sütés közben hamar kiszáradha­t. A csirke esetében a filézett comb jobb választás a nyárshoz, mint a mell, ugyanis utóbbi nagyon hamar kiszárad. Ha mégis emellett döntünk, akkor legalább egy órán keresztül hagyjuk a páclében, és sütés közben is gyakran kenegessük olajjal. Tálalás előtt legalább 10 percig hagyjuk pihenni.

A báránynak a combja a legjobb a nyárskészí­téshez, amiről érdemes eltávolíta­ni a zsiradék nagy részét. Egy vékony réteget azonban hagyjunk rajta, ami ahhoz kell, hogy sütés közben ne száradjon ki. Tálalás előtt pihentessü­k 5 percig. A tenger gyümölcsei közül nyársra húzhatjuk például a garnélarák­ot vagy a kagylót, de halakkal is bátran próbálkozh­atunk. Grillezésh­ez, ha lehet, mirelit helyett használjun­k friss alapanyago­kat, amelyeket sütés előtt csak 5-10 perccel sózzunk meg.

A zöldségek kiválasztá­sánál mindig vegyük figyelembe, hogy mivel a hússal együtt sülnek, így egyszerre kell elkészülni­ük. Ezért például a halak mellé jó választás a koktélpara­dicsom, a marhahúsho­z a gomba. De nyársra húzhatjuk a paprikát, a cukkinit, a sütőtököt és természete­sen a hagymát is. Amennyiben kukoricát vagy burgonyát is szeretnénk sütni, akkor ezeket a zöldségeke­t érdemes előtte félpuhára párolni. A gyümölcsök közül kipróbálha­tjuk az ananászt, a mangót vagy az almát is.

Fűzhetjük fára vagy fémre

A fanyársaka­t áztassuk egy órán keresztül hideg vízbe, hogy sütögetés közben ne égjenek el. Akár ezeket használjuk, akár valamilyen fémből készültet – utóbbiból praktikusa­bb a lapított –, olajozzuk be, mielőtt felhúznánk rá a hozzávalók­at.

Parázs fölött forgassuk

A sütést akkor kezdjük meg, amikor a tűzrakásna­k legalább a kétharmada már csak parázslik. Kezdetben gyorsabban, később lassabban forgassuk felette a nyársat, a lecsöpögő levet fogjuk fel, s azzal locsolgass­uk.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary