Blikk

Juncker magyar eurót és minőségi húst szeretne

-

STRASBOURG — Nem kétsebessé­ges, hanem egységes Európai Uniót akar Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, aki erről a nagy érdeklődés­sel várt évadnyitó beszédében beszélt az Európai Parlamentb­en. Juncker ugyanis nem támogatja Emmanuel Macron francia elnök által

szorgalmaz­ott „mag-Európa” tervét, amely a fejlettebb, eurót használó tagállamok külön klubba tömörülhet­nének.

– Nincs szükség párhuzamos struktúrák­ra – fogalmazot­t Juncker, aki egyúttal szorgalmaz­ta, hogy mindenki, vagyis a magyarok is csatlakozz­anak az eurózónáho­z.

Juncker a mélyebb integráció érdekében közös valutalapo­t és közös pénzügymin­isztert szeretne, de a legérdekes­ebb javaslata az volt, hogy legyen egyszemély­i vezetője az EU-nak, az Európai Bizottság elnöki posztja és a tagállami kormányfők­et tömörítő Európai Tanács elnöki posztjának egyesítésé­vel, amit jelenleg Donald Tusk tölt be.

– Egy kapitányna­k kell irányítani a hajót – magyarázta Juncker, aki egyetlen egyszer említette Magyarorsz­ág nevét, amikor az élelmiszer­ek minőségérő­l beszélt. – Elfogadhat­atlan az élelmiszer­ek eltérő minősége az EU-n belül, nem engedhető meg, hogy egyes vállalatok ugyanolyan márkanév alatt rosszabb minőségű termékeket forgalmazn­ak a közép- és keleteuróp­ai piacokon, mint NyugatEuró­pában. Nem lehetnek másodrangú fogyasztók a szlovákok, és a magyarok nem érdemelnek kevesebb húst a húsételekb­en – mondta Juncker. D. K.

 ??  ?? Elnöki megnyitó
Jean-Claude Juncker az EB elnöke egységes uniót akar
Elnöki megnyitó Jean-Claude Juncker az EB elnöke egységes uniót akar

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary