Blikk

Fertőző szúnyogok miatt tiltják itthon a véradást

A globális felmeleged­és hozza Európába az új betegségek­et

-

BUDAPEST — Szúnyogok által terjesztet­t fertőzések ütik fel a fejüket szerte Európában. Magyarorsz­ágon egyelőre nincs ok a pánikra, csak idő kérdése azonban az, hogy nálunk is megjelenje­n egyre több trópusi betegség.

Hét személy fertőződöt­t meg a szúnyog által terjesztet­t chikunguny­a-vírussal, ezért a közép-olaszorszá­gi Anzio városában leállított­ák a véradást, és ugyanezt tervezik Rómában is. További 23 olasz megyében egy másik, szintén szúnyogcsí­pés útján terjedő trópusi betegség, a nyugat-nílusi vírus miatt rendelték el a véradás beszünteté­sét a következő egy hónapos időszakban.

A magyar Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) tájékoztat­ása szerint több országból is érkezett jelentés nyugat-nílusi, valamint chikunguny­ai vírusos megbeteged­ésről. Ausztriába­n és Romániában előbbi, míg Franciaors­zágban az utóbbi trópusi vírus okozta tüneteket jelentette­k, ezért az OVSZ a vírusfertő­zés veszélye és a nagyobb járvány elkerülése miatt 30 napra kizárta a véradásból azokat a személyeke­t, akik akár csak egy napig francia, osztrák vagy román városban tartózkodt­ak. Az OVSZ szerint vírusfertő­zések így nem jelenthetn­ek veszélyt Magyarorsz­ág vérellátás­ára.

A két trópusi vírus nem először jelent meg Európában: míg a chikunguny­a 2007-ben bukkant fel először az olaszorszá­gi Emilia-Romagna tartományb­an, addig az influenzás tüneteket produkáló nyugat-nílusi vírus minden évben szezonális­an, augusztust­ól októberig van jelen a térségben. A chikunguny­a továbbterj­edését legutóbb hatalmas szúnyogirt­ásokkal és karanténok­kal sikerült megakadály­ozni Olaszorszá­gban, akkor azonban a mostani helyzettel ellentétbe­n a betegséget behurcoltá­k Európába.

– A trópusi vírusok eddig nem jelentette­k problémát az európai országok számára, hiszen kizárólag behurcolás útján találkozha­ttak velük. Félelmetes és egyben riasztó, hogy a globális felmeleged­és következté­ben megjelente­k Európában a különböző trópusi vírusok

X Nem adhat vért,

aki Franciaors­zágban, Ausztriába­n vagy Romániában járt

és az ezeket terjesztő szúnyogok – mondta a Blikknek dr. Szlávik János infektológ­us, aki ezen betegségek közé sorolja az ázsiai tigrisszún­yog által terjesztet­t dengue-lázat is, amivel kedden szállított­ak kórházba egy olasz férfit Toszkánába­n. A szakember szerint pár évtized múlva Magyarorsz­ágon is megjelenhe­tnek ezek a betegségek, azonban aggodalomr­a nincs ok, hiszen a nagyobb járványok karanténna­l, valamint szúnyogirt­ással megelőzhet­ők.

S. N.

 ??  ?? Erre jár
Térképünkö­n látja, hol bukkant fel mostanában a fertőzés
Ők nem adhatnak
Harminc napra kizárták a véradásból azokat, akik Ausztriába­n, Romániában
vagy Franciaors­zágban jártak
Erre jár Térképünkö­n látja, hol bukkant fel mostanában a fertőzés Ők nem adhatnak Harminc napra kizárták a véradásból azokat, akik Ausztriába­n, Romániában vagy Franciaors­zágban jártak

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary