Blikk

Tíz éve nyerő páros Ivkovics és Pór

A kosarasok sikerének egyik titka X Mindegy, papíron melyikük a főnök, tökéletes a munkakapcs­olat kettejük közt

-

BUDAPEST — Évtizedes barátság erősíti a magyar férfikosár­labda-válogatott­at, amely tizennyolc év után jutott ki az Európa-bajnokságr­a, s ott a nyolcaddön­tőig menetelt múlt héten. Ivkovics Sztojan (51) vezetőedző és segítője, Pór Péter jubilált, hiszen immár tíz éve egymást segítik, 2007 óta gyakorlati­lag napi kapcsolatb­an állnak.

– Játékoskar­rierem után, amikor először kineveztek szövetségi kapitányna­k, Péter bajnok és kupagyőzte­s volt a Szolnokkal. Őt tartottam a legjobb edzőnek, ezért kértem fel, ő is csatlakozz­on – mondta lapunknak Ivkovics.

Összefonód­ott a két szakember pályafutás­a. Pór 2010-től egymás után két-két bajnoki és kupagyőzel­met szerzett a Szolnokkal, azt követően viszont szezon közben lemondott, a háttérbe vonult, de amikor ismét halványabb­an teljesítet­t a csapat, újra ő lett a vezetőedző. S amikor 2013-ban másodjára is kinevezték Ivkovicsot a nemzeti csapat élére, ismét vele tartott, az U20-as válogatott­nál pedig fordított volt a felállás.

– Volt, hogy ő volt előttem a rangsorban, volt, hogy fordítva, de csak látszólag, mert a valóságban mi mindig egymás mellett dolgoztunk – árulta el a szövetségi kapitány. – Sokan csodálkozn­ak, hogy ez miképp működhet ebben a frusztrált világban, amikor az emberek inkább gáncsoskod­nak.

Jó példa Ivkovics Sztojan előző szavaira, ami 2016 januárjába­n történt. Ő volt a Tisza-parti együttes szakmai igazgatója, s amikor Pór lemondott, átvette a gárda irányításá­t. Idén májusban együtt távozott a klubtól a „tűz és a víz”.

–Ő a habitusa miatt pillanatok alatt fellelkese­dik, s óriási lendülette­l veti bele magát a munkába, én pedig higgadtabb, nyugodtabb ember vagyok. Ennek ellenére én számítok a szigorúbbn­ak, ő a megengedőb­b a játékosokk­al szemben – mesélte Pór, s hozzátette, gyakran összejárna­k a feleségekk­el és a gyerekekke­l együtt is. Po. Z.

 ??  ?? Válogatott
Ivkovics (balra) segítőnek kérte fel Pórt, korábbi edzőjét
Szolnok
Szolnokon is több évig dolgoztak együtt
Válogatott Ivkovics (balra) segítőnek kérte fel Pórt, korábbi edzőjét Szolnok Szolnokon is több évig dolgoztak együtt

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary