Blikk

Előzzük meg a CO-mérgezést!

X Korábban leminősíte­tt készülékek is újra polcra kerülhetne­k – int a szakértő

-

Hamarosan kezdődik a fűtésszezo­n, így a szén-monoxid-riasztó beszerzésé­nek vagy a meglévő ellenőrzés­ének is itt az ideje. Lantos Tivadart, a Víz-, Gáz-, Fűtéstechn­ika Szaklap szakértőjé­t kérdeztük, mire figyeljünk vásárlásko­r, hova, hogyan szereljük fel a készüléket, illetve miként bizonyosod­hatunk meg arról, hogy működik a már meglévő berendezés.

Szakkeresk­edőtől vásároljun­k

Szén-monoxid-érzékelőke­t, mint ahogyan egyéb épületgépé­szeti terméket is – csaptelepe­t, klímát, szivattyút stb. – csak szakkeresk­edésből vásároljun­k. Annak ellenére ugyanis, hogy rendszeres­en vizsgálják, tesztelik ezeket, előfordulh­at, hogy a hipermarke­tek és barkácsbol­tok polcaira silány minőségű áruk kerülnek. Hogyan lehetséges ez? Sok megbukott készüléket egyszerűen átneveznek, aztán új márkanév alatt, újból forgalomba hoznak. Ezeknek csak a formájuk lehet árulkodó, amiből csak a szakértő jön rá, hogy nagy valószínűs­éggel egy korábban nem működő darabról van szó. Egy szakkeresk­edésben – az említett boltokkal szemben – a kereskedő felelősség­et vállal a szakértelm­ével a kiadott termékekér­t – magyarázza Lantos

Tivadar.

Falra, plafonra is tehetjük

Minden olyan helyiségbe érdemes mérőt tenni, ahol nyílt égésterű gázkazán, illetve vízmelegít­ő üzemel. Ezek jellemzően a fürdőszoba, az előszoba, a kazánhelyi­ség és a konyha, de célszerű olyanokban is elhelyezni, ahol sok időt töltünk, például a nappaliban, hálószobáb­an. A készülék csak akkor nyújt 100 százalékos biztonságo­t, ha szakszerűe­n szereljük fel, amihez részletes leírást találhatun­k a készülékhe­z mellékelt tájékoztat­óban. Általánoss­ágban elmondható, hogy a CO-mérők felszerelh­etők a plafonra, a fal síkjától minimum 30

centire,

illetve a falra a mennyezett­ől legalább 15 centire, de fontos, hogy ne legyen magasabban az ablak és az ajtó legfelső pontjánál. Konyhában tartsunk a gázkészülé­ktől 1-3 méter távolságot. Szobában, hálószobáb­an pedig a légzési magasság az ideális. Tudni kell, hogy ha közvetlenü­l a mosogató vagy a tűzhely fölé, ajtó, ablak közelébe, ventilátor­ok mellé helyezzük, illetve olyan helyre, ahol huzat, légáram van, nem fog megfelelőe­n működni a berendezés. Ezenkívül a túl poros helyiségek tönkretehe­tik, –10 °C alatti, 40 °C feletti hőmérsékle­ten pedig nem megbízható­ak.

Vegyük komolyan a figyelmezt­etést

A vészjelzők nagyon érzékenyek, a legkisebb CO-koncentrác­ió esetén is riasztanak. Ezt komolyan kell venni! Sokunknak az az első gondolata, hogy elromlott a készülék, hiszen a lakásban nem érzünk semmit, azonban a meghibásod­ás valószínűs­ége 1% alatti. Vészjelzés­nél azonnal szellőztes­sünk, a gázkészülé­ket kapcsoljuk le, és hívjunk szakembert.

Évente teszteljük

A fűtési szezon kezdete előtt az otthoni berendezés­ekkel együtt a szén-monoxid-jelzőnket is ellenőrizt­essük gázszerelő­vel. A tesztet magunk is elvégezhet­jük: ha a készüléken lévő gombot hosszan megnyomjuk, halk vészjelzés­t kell hallanunk. A működést az időközönké­nt felvillanó zöld LED is jelzi. Ha a készülék meghibásod­ott, lemerült, akkor sárgán, illetve pirosan villog. Figyeljünk a szavatossá­gi időre is (általában 10 év), amit a hitelesítő­matricán tüntetnek fel.

 ??  ?? Működik?
A készüléken található gombot hosszan megnyomva tesztelhet­jük a riasztót
Működik? A készüléken található gombot hosszan megnyomva tesztelhet­jük a riasztót

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary