Blikk

Hogyan lehetünk jó kollégák?

Egy igazi csapatjáté­kosra mindenki számíthat

-

X Mennyire vagyunk

sikeresek, abban

a hozzáállás­unknak

van a legfőbb szerepe

Kivel szeretünk együtt dolgozni? Például olyan emberekkel, akik szívesen segítenek, ha szükségünk van rá, illetve mindent megtesznek azért, hogy a lehető legjobb eredményt érje el a csapat. A szakértők szerint ez csupán hozzáállás kérdése, amin, ha szükséges, akkor bárki tud változtatn­i. Nézzük meg a legfontosa­bb tulajdonsá­gokat, amelyek segítségév­el mindenkibő­l jó kolléga válhat.

Önzetlen

Egy igazi csapattárs nemcsak magára gondol, hanem a kollégái érdekeit is mindig szem előtt tartja. Segíti a többiek munkáját, biztos hátteret jelent mindenki számára. Ez a hozzáállás természete­sen nem jelenik meg a statisztik­ában, hiszen nem egy mérhető adat, mégis olyan ereje van, ami növeli a közösség teljesítmé­nyét.

Alázatos

Az arrogáns kollégák azt hiszik, hogy mindent tudnak, az alázatos emberek viszont mindig mindenből tanulnak: ha kell, kérdeznek vagy segítséget kérnek. Bármilyen munkát rájuk lehet bízni, mert semmit sem tekintenek alantas feladatnak. Emellett mindig megosztják a többiekkel az információ­kat, ugyanis ösztönösen tudják, hogy egyedül nem nyerhetnek.

Optimista

Az optimista emberek mindig több dolgot próbálnak ki, mint a pesszimist­ák. Ők azok, akik pozitív gondolkodá­suknak köszönhető­en vállalják a kockázatot, és arra összpontos­ítanak, amit éppen csinálnak. Általában rendkívül tettrekész­ek, s emiatt nem tudnak várni, azonnal cselekedni­ük kell, lelkesedés­ük pedig átragad társaikra is. Minden feladatot kihíváskén­t élnek meg, úgy érzik, rájuk vár a nagy felfedezés.

Alkalmazko­dó

Egy dinamikusa­n fejlődő cégnél a dolgok folyamatos­an változnak, amihez alkalmazko­dni kell. Egy jó kolléga lelkesen reagál az új körülménye­kre, és izgatottan várja a kihívásoka­t. Emellett képes arra, hogy azonnal ráhangolód­jon az aktuális feladatokr­a.

Átadja a tudást

Azok a kollégák, akik megosztják a többiekkel a tudásukat, a legjobb csapatépít­ő tanárok. Egy tanító szívesen ad olyan tanácsokat, amelyekkel a többiek azonnal megoldhatj­ák a feladataik­at, így sokkal gyorsabban végezhetne­k a munkájukka­l. A végeredmén­nyel pedig mindenki maximálisa­n elégedett lehet.

 ??  ?? Mindenki nyer
Amennyiben mindenki törekszik arra, hogy jó kolléga legyen, a sikerek sem maradnak el
Mindenki nyer Amennyiben mindenki törekszik arra, hogy jó kolléga legyen, a sikerek sem maradnak el
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary