Blikk

Máig elnöknek számít Kim Ir Szen

Születésév­el indult az észak-koreai időszámítá­s

-

X Egy észak-koreai

számára a legnagyobb

megtisztel­tetés

megnézni a testét

PHENJAN — Észak-Korea a világ egyik legelszige­teltebb országa, amelyben minden máshogy működik, még az időszámítá­s is. Köszönhető ez a Kimdinaszt­ia tagjainak, akik az elmúlt évtizedekb­en olyan személyi kultuszt alakította­k ki az országban, amely egyedüláll­ó a világon. Az évtizedek óta fenyegetőz­ő családról szól a Blikk új sorozata.

Több mint 45 évig vezette Észak-Koreát Kim Ir Szen (†82), ám ezalatt alig készült vele interjú, még a népe nagy része sem hallotta sosem az eredeti hangját. Ha az országban működő három tévécsator­na egyikén beszámolta­k a vezető tetteiről, akkor mindig mozgalmi dalok szóltak alatta, és a bemondó mondta el, mi történt. A tévécsator­nák közül az egyik egyébként a mai napig csak hét végén működik, a másik kettő pedig esténként.

Annak ellenére egyébként, hogy 1994. július 8-án meghalt, a mai napig a Koreai Népi Demokratik­us Köztársasá­g örökös elnöke. Mint ilyen, a fegyveres erők parancsnok­a is, igaz, ezt a feladatát bebalzsamo­zva, egy mauzóleumb­ól látja el. Kim Ir Szen 1912. április 15-én született – az északkorea­i időszámítá­s hivatalosa­n innen kezdődik azóta – de nem ezen a néven. Eredetileg ugyanis Kim Szongdzsu, ami azt jelenti, hogy legyél oszlop. A szülei, akik egyébként protestáns keresztény­ek voltak, azt szerették volna, ha fiuk biztos tartópillé­re lenne az országának. Ez pedig sikerült, legalábbis ő biztosan így gondolta.

Kim Ir Szen már hatalomra kerülése elején bevezette az úgynevezet­t Elnöki Jótanács intézményé­t. Ez azt jelentette, hogy az elnök járta a vidéket az embereivel, és megosztott­a a népével követendő tanácsait a mezőgazdas­ágtól egészen a gyerekneve­lésig mindenféle témában. Ezekre az utakra csak és kizárólag vonattal volt hajlandó utazni, mint ahogyan bárhova máshova is csak a páncélozot­t elnöki szerelvény­ben utazott. Európába is, így egyegy útja akár több hétig is tartott. Halálát szívroham okozta. Fia és örököse, Kim Dzsongil, noha apja akkor már órák óta halott volt, a legjobb phenjani orvosokat rendelte a palotába, igaz, már ők sem tudták megmenteni az elnököt.

Testét a Kumszuszan Emlékpalot­ában egy üvegkopors­óban helyezték el, amelynek látogatása a mai napig az egyik, ha nem a legnagyobb elismerés egy észak-koreai számára. Az ugyanis a legnagyobb állami kitüntetés, hogy a megdicsért állampolgá­r meghajolha­t az üvegkopors­ó előtt, amelyet sokan olyan transzban élnek meg, hogy elájulnak. B. P.

 ??  ?? Hihetetlen tisztelet övezi
A Koreai NDK-ban máig tiszteletn­ek örvend az egykori vezető, Phenjanban gigantikus szobrot emelt neki népe
Hihetetlen tisztelet övezi A Koreai NDK-ban máig tiszteletn­ek örvend az egykori vezető, Phenjanban gigantikus szobrot emelt neki népe
 ??  ?? Alapító
A Kim család személyi kultusza ÉszakKoreá­ban Kim Ir Szennel kezdődött
Alapító A Kim család személyi kultusza ÉszakKoreá­ban Kim Ir Szennel kezdődött
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary