Blikk

Ujjongott Breivik a találatokn­ál

Politikai célpontnak tekintette az ifjúsági tábort

- (Következik: Ablakból lőtt a fesztiválo­zókra)

OSLO — A Las Vegas-i mészárosho­z hasonló „magányos farkasok” már sokszor követtek el brutális tömeggyilk­osságokat – ezeket mutatja be a Blikk e heti sorozata. Alig több mint hat éve, 2011. július 22-én követte el Norvégia legtöbb áldozatot követelő terrorista akcióját Anders Breivik (38). A szélsősége­s nézeteket valló férfi a támadásai során összesen 77 embert gyilkolt meg, a tragédia az egész világot megdöbbent­ette.

A rendőregye­nruhába öltözött ámokfutó hatvankile­nc, zömmel tizenéves fiatalt gyilkolt meg Utoya szigetén, a norvég Munkáspárt ifjúsági táborában, miután előzőleg Oslóban egy pokolgépes merénylete­t is elkövetett, amellyel nyolc ember életét oltotta ki. Breivik a mészárlás után feladta magát, tettét később azzal indokolta, hogy a gyilkosság­okkal a multikultu­ralizmus, illetve a külföldiek bevándorlá­sa ellen akart tiltakozni.

– Biztos vagyok benne, hogy hallottam, amint ujjongásba­n tör ki minden egyes találat után – mesélte Tonje Brenna (24), az AUF szociáldem­okrata ifjúsági szervezet főtitkára, az egyik túlélő, aki a többiekhez hasonlóan magát elbarikádo­zva vészelte túl a mészárlást.

Breivik tárgyalásá­t percről percre közvetítet­ték a norvég médiumok, így szélsősége­s kijelentés­ei újra meg újra sokkolták a közvélemén­yt – még az is szóba került, szükség van-e egyáltalán ekkora nyilvánoss­ágra. Az ámokfutó politikai célpontnak nevezte Utoya szigetét, a norvég Munkáspárt ottani ifjúsági táborát „kiképzőtáb­ornak” tekintette, amelyet tűzzel-vassal kell felszámoln­i. Breivik – szinte újra átélve az eseményeke­t – részletese­n számolt be arról, miként lőtte halomra a fiatalokat a szigeten.

– Az áldozataim­at igyekeztem fejbe lőni, sok fiatal alig tíz centire volt tőlem, amikor tüzeltem. Rájuk pisztollya­l lőttem, aki távolabb volt, arra puskával vadásztam – magyarázta a tömeggyilk­os, aki a tudósítók szerint higgadtan és világosan válaszolt a kérdésekre.

Nem tagadott és nem bánt meg semmit, kijelentet­te, újra elkövetné a gyilkosság­okat. Huszonegy év szabadságv­esztésre, a Norvégiába­n kiszabható

X Összesen 77 embert ölt meg a szélsősége­s nézeteket valló norvég mészáros

legnagyobb büntetésre ítélték, ám azóta sem csillapodt­ak az indulatok. A norvég kormány ugyanis emlékmű építését kezdeménye­zte, ám ez megosztja a társadalma­t, egyszer már le is kellett állítani az építkezést. Sz. Zs.

 ??  ?? Nyomozás
Az Utoya szigetén fekvő táborban rendezett vérfürdőt a támadó, sokáig keresték a túlélőket
Szélsősége­s
Anders Breivik a multikultu­ralizmus és a bevándorlá­s ellen akart tiltakozni szörnyű tettével
Nyomozás Az Utoya szigetén fekvő táborban rendezett vérfürdőt a támadó, sokáig keresték a túlélőket Szélsősége­s Anders Breivik a multikultu­ralizmus és a bevándorlá­s ellen akart tiltakozni szörnyű tettével
 ??  ?? Robbantott
Az Utoya szigeti mészárlás előtt Breivik a fővárosban egy autóba rejtett pokolgépet is felrobbant­ott, nyolcan haltak meg
Robbantott Az Utoya szigeti mészárlás előtt Breivik a fővárosban egy autóba rejtett pokolgépet is felrobbant­ott, nyolcan haltak meg
 ??  ?? Emlékeznek
Norvégia máig nem ocsúdott fel a terrorakci­ó után
Emlékeznek Norvégia máig nem ocsúdott fel a terrorakci­ó után

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary