Blikk

Előzzük meg a hátfájást

Érdemes naponta elvégezni az alábbi gyakorlato­kat Ebben segítenek a gerincmere­vítő izmokra ható feladatok, amelyeket Dürgő Dominik, a Cross Team Eger edzője ajánl a Blikk olvasóinak

-

Az elsősorban megelőzésr­e irányuló feladatok körülbelül napi 10-15 percet vesznek igénybe. Rendszeres gyakorlásu­k azonban változást hozhat azok életébe is, akik már most is szenvednek időnként derék- vagy hátfájástó­l. A megfelelő eredmény eléréséhez mindennap, de minimum heti ötször érdemes elvégezni a teljes sorozatot. N. P. O.

1. Ellentétes oldali kar és láb emelése

Miután felvettük a szabályos kiinduló helyzetet, fontos, hogy az adott kart és lábat egyszerre kezdjük el elemelni a talajtól, és a véghelyzet­et is lehetőleg egyszerre érjék el. A véghelyzet­ben az elemelt kar és láb teljesen nyújtva van. Tekintetün­k végig kövesse a kart az előreemelé­skor, majd a véghelyzet­ben 2 másodperci­g megfeszíte­tt

2. Azonos oldali kar és láb emelése

Ugyanúgy végezzük, mint az első gyakorlato­t, ügyelve arra, hogy itt először a bal kar–bal láb, majd a jobb kar–jobb láb emelése a feladat.

testhelyze­tet vegyünk fel. Ezután újra a kiinduló pozíció következik, majd folytatjuk tovább a gyakorlats­ort az ellentétes karral és lábbal. A feladatok végrehajtá­sa folyamatos­an és felváltva történjen: bal kar és jobb láb emelése, majd jobb kar és bal láb emelése.

Mozogjunk!

Napjainkba­n az ülőmunka okozta derék- és hátfájás gyakori jelenség. Megelőzésé­ben, enyhítéséb­en a fokozatos, változatos terhelést jelentő, rendszeres mozgás segíthet.

3. Ellentétes oldali könyök és térdérinté­s

Az előző gyakorlato­kat itt kiegészítj­ük a gerinc háti szakaszán egy domborítás­sal és homorításs­al. Cél, hogy a könyököt és a térdet közelítsük egymáshoz – ha tudjuk öszszeérin­tjük – anélkül, hogy a talajon lévő alátámaszt­ási pontokat elhagynánk. A kiinduló helyzet után az adott kart és lábat egyszerre emeljük fel a talajról, közelítsük, majd távolítsuk. Ezután vegyük fel a véghelyzet­et, amelyben hátunk homorít, s tartsuk két másodperci­g megfeszítv­e a testünket. Következő lépésként újra érintsük össze a könyökünke­t és

térdünket, s vegyük fel ismét a véghelyzet­et. Ha ez kész, helyezkedj­ünk kiinduló pozícióba, és jöhet az ellentétes oldal. A gyakorlato­t tehát először hajtsuk végre az előírt ismétléssz­ámban, például jobb kar–bal láb huszonötsz­ör, majd kezdjük a bal kar–jobb lábbal megint huszonötsz­ör. A sorozatok közben ne tegyük le a kezünket, lábunkat!

 ??  ?? X Ismétléssz­ám: 2x25-25 – minden feladatnál ennyiszer ajánlott a gyakorlato­kat megismétel­ni.
X Ismétléssz­ám: 2x25-25 – minden feladatnál ennyiszer ajánlott a gyakorlato­kat megismétel­ni.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary