Blikk

Évtizedek óta Szélesi a legifjabb kapitány

Szélesi örömmel ült le a válogatott kispadjára

-

Több mint 93 éve nem volt Szélesi Zoltánnál (35) fiatalabb szövetségi kapitánya a magyar labdarúgó-válogatott­nak

BUDAPEST — Csaknem egy évszázada nem volt annyira fiatal szövetségi kapitánya a magyar labdarúgó-válogatott­nak, mint most. Szélesi Zoltánt (35) ideiglenes­en, két mérkőzésre nevezte ki a honi szövetség (MLSZ), a tréner a lapzártánk után lejátszott Luxemburg elleni mérkőzésre és a keddi, Costa Ricával szembeni találkozór­a kapott bizalmat; ezt követően a belga Georges Leekens (68) veszi át tőle a stafétabot­ot.

Szélesi a Luxemburg–Magyarorsz­ág összecsapá­s napján 35 éves 11 hónapos és 19 napos volt, alig idősebb, mint debütálása­kor az a Máriássy Lajos (†65), aki 1924 augusztusá­ban 35 évesen, 10 hónaposan és 16 naposan ült le először a nemzeti csapat kispadjára a Lengyelors­zág ellen 4-0-ra megnyert meccsen.

Azóta több mint 93 év telt el, s ebben az időszakban mindössze két olyan kapitány volt Szélesi kinevezése előtt, aki bemutatkoz­ásakor nem volt még 40 esztendős. Mészöly Kálmán (76) 38 évesen, 10 hónaposan és 16 naposan, a német Herthát irányító Dárdai Pál (41) pedig 38 évesen, 6 hónaposan és 26 naposan debütált.

Szélesi számára hatalmas megtisztel­tetés, hogy – ha csak két mérkőzésre is – ilyen fiatalon megkapta a bizonyítás­i lehetősége­t.

– Nagy elszántság­gal és izgalommal vágtam bele a munkába, nincs bennem félelem. Óriási a kihívás, szeretném, ha jó eredménnye­l és remek játékkal rukkolna elő ezen a két mérkőzésen az együttes – mondta a Luxemburg elleni találkozó előtt a szakember. – Szeretnénk bizonyítan­i a szurkolóin­knak.

Elmondása szerint segítheti a munkáját, hogy a jelenlegi keret több tagjával is együtt futballozo­tt korábban.

– Magamat becserélni elég komikus lenne, ugyanakkor nagyon sok mindenben pozitívumo­t jelent, hogy ismerem a játékosoka­t, akiknek pályafutás­át azóta is napi szinten követem – tette hozzá a megbízott kapitány. P. I.

X A 35 esztendős kapitány két meccsen,

Luxemburg és Costa

Rica ellen irányíthat Nem így képzeltem el ezt a napot, utolsó leheletemi­g dolgoztam a Haladásért

Pacsi Bálint mondta ezt; a futballedz­őt a születésna­pján, a szerdai NK Osijek elleni (3-1) stadionava­tó előtt menesztett­e a klub

 ??  ??
 ??  ?? Csata A csapat lapzártánk után játszott Luxemburgb­an
Együtt
A fiatal Szélesit (jobbra) a 68 éves Leekens váltja majd
Csata A csapat lapzártánk után játszott Luxemburgb­an Együtt A fiatal Szélesit (jobbra) a 68 éves Leekens váltja majd
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary