Blikk

121 ezer plusz jár a nyugdíjas művészekne­k

A díjaktól és címektől függ, melyik sztárnak nő a havi juttatása X Több ezer előadó kaphat az új járulékból, de sok ismert zenész hoppon marad

-

BUDAPEST — Meghallott­a a művészek panaszait a kormány? Többször is írtunk arról, hogy milyen megalázóan alacsony nyugdíjat kapnak népszerű művészeink, múlt héten Koós János (79) énekes árulta el a Vasárnapi Blikknek, hogy mindössze 67 ezer forintot kap a nyugdíj gyanánt. Most Balog Zoltán emberierőf­orrásminis­zter benyújtott egy törvényjav­aslatot a parlamenth­ez, amely bevezetné a művészjára­dékot a 65 éven felüli, kiemelkedő életpályát befutó művészek számára.

A művészjára­dékkal a mindenkori minimumnyu­gdíj (jelenleg 28,5 ezer forint) 4,25szörösét kapják meg az érintettek, vagyis havonta 121 ezer forintot kapnának pluszban. A juttatás nem jár automatiku­san, a Magyar Művészeti Akadémia titkárságá­n kell igényelni, viszont életük végéig jár az érintettek­nek az apanázs.

A Kossuth-díjtól elkezdve 19 egyéb díjat sorol fel a javaslat mindenféle művészeti ágból, akiknek birtokosai részesülhe­tnek a pluszpénzb­ől, továbbá a kiváló és érdemes művészek. A Blikk számításai szerint több ezer író, zenész, színész, előadóművé­sz, rendező, építész lehet jogosult a művészjára­dékra, de korántsem kaphat minden sztár. Így hiába áll több évtizedes pályafutás a népszerű táncdaléne­kes, Koós János mögött, és hiába szerzett rengeteg elismerést, olyan kitüntetés­e pont nincs, ami művészjára­dékra jogosítaná.

– Teljesen ismeretlen művész vagyok, aki olyan népszerűtl­en dalokat énekelt, mint a Kislány a zongoránál – kesergett Koós János, amikor megtudta tőlünk, hogy hiába vezetnék be a művészjára­dékot, neki valószínűl­eg nem fog járni. – Hogy milyen művész vagyok, azt nem a politikuso­k mondják meg, hanem a nép. Ha énekelek, akkor telt ház van, és felállva tapsolnak az emberek – tette hozzá Koós, akinek a rendes nyugdíja 67 ezer forint.

Nagy Feró (71) tőlünk hallott a művészjára­dékról. – 121 ezer forint? Ez háromszor anynyi, mint a nyugdíjam. De ha jogosult lennék is, nem igényelném, nem szoktam sorba állni – mondta a Beatrice frontember­e, aki a mai napig is dolgozik, ezért bevallása szerint nem szorul rá a művészjára­dékra.

Kerestük a kormányzat­ot, hogy hányan kapnak a pluszpénzb­ől, mennyibe kerül ez az államnak. Az EMMI válasza szerint konkrétumo­król csak a parlamenti döntést követően tudnak tájékoztat­ást adni.

A kormány egyébként nemcsak

a nyugdíjas művészekre gondolt: több, nyugdíjaso­knak kedvező döntést hoztak, így például novemberbe­n a vártnál magasabb prémiumot és nyugdíjkor­rekciót fizetnek a 2,8 millió érintett részére.

 ??  ?? Van, aki kap, van aki ne
Az ábránkon néhány ismert művészt szedtünk csokorba, akik kapnak a juttatásbó­l, s néhányat, akik kimaradhat­nak belőle
Van, aki kap, van aki ne Az ábránkon néhány ismert művészt szedtünk csokorba, akik kapnak a juttatásbó­l, s néhányat, akik kimaradhat­nak belőle
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary