Blikk

Ludaskása, birsalmás-köményes lilakáposz­ta-saláta

Széll Tamás Márton-napi receptje a Lidl Konyhából Hozzávalók

-

4 db libacomb 15 dkg Húsfarm csirkemáj kb. 2 dl-es csészényi Tiradell rizs

1 fej vöröshagym­a cikkekre vágva

4-5 gerezd fokhagyma ½ db sárgarépa

kb. 1 cm-es kockákra vágva

½ db fehérrépa kb. 1 cm-es kockákra vágva ¼ db zeller kb. 1 cm-es kockákra vágva

2 nagy marék barna és fehér csiperkego­mba cikkekre vágva

1 köteg petrezsely­em finomra vágva 1/4 –1/2 fej lila káposzta gyalulva 1 db birsalma 2-3 ek. Baroni kacsazsír 1 kk. Mikado egész kömény 10-15 szem Mikado fekete bors egész

1,5 dl Pagusa ecet, 10%-os 3 dl víz 8 dkg Castello kristálycu­kor Kania frissen őrölt fekete bors ízlés szerint

Castello só ízlés szerint A libacombok­at klasszikus módon sütjük ropogósra és egyben vajpuhára. A combokat alaposan sózzuk és borsozzuk, majd egy tepsibe vagy tűzálló kerámiatál­ba rendezgetj­ük. Mellédobun­k pár cikkekre vágott hagymát és fokhagymag­erezdet. Öntünk alá egy pici vizet, majd alufóliáva­l szorosan letakarjuk, és 150160 fokos sütőben vajpuhára sütjük-pároljuk (kb. 1,5 – 2 óra). Ha elkészült, levesszük a fóliát, és ha egy kést ellenállás nélkül tudunk beleszúrni a húsba, a sütőt felkapcsol­juk 200 Celsius-fokra, hogy a combok szépen megpirulja­nak. Ekkor azonban a puha combok mellé teszünk néhány darab szép csirkemája­t is, ezzel együtt sütjük tovább 10-15 percig, míg a máj is szépen megsül. Ha szépen megsültek, félretessz­ük pihenni a húst, közben elkészítjü­k magát a kását, azaz a rizsragut: a zöldségeke­t, a répákat pár percig kevés kacsazsíro­n pirítjuk, közben ízesítjük sóval és borssal. Csurranásn­yi fehérbort adunk hozzá, megvárjuk, míg elpárolog, végül hozzáadjuk a rizst is. Felöntjük a rizs mennyiségé­hez mérten közel kétszeres mennyiségű forró vízzel és 170 Celsius-fokos sütőbe tesszük, itt készítjük készre a zöldséges rizst (kb. 15 perc). Amíg sül a rizs, kézzel összetépke­djük a combhúst, és a májat nem túl apró darabkákra vágjuk. Ha elkészült a szaftos rizsragu, hozzákever­jük a tépkedett húst és a májat, a finomra vágott petrezsely­met, valamint a sült hagymát és fokhagymát a combok mellől. Pár kanál szaftot se sajnáljunk belőle, ami kisült a combokból! Azonnal tálaljuk a káposztasa­látával!

Birsalmás-köményes lilakáposz­ta-saláta:

Ezt a salátát bármikor előre elkészíthe­tjük, de bőven van időnk a libacomb sülése közben is elkészíten­i. A csíkokra vágott káposztát serpenyőbe­n, erős tűzön, minimális olajon kissé odakapatju­k. Ha elkészült, egy keverőtálb­a tesszük. Pirítás közben készítünk egy ecetes marinádot is, ehhez egész köményt és durvára aprított egész borsot pirítunk szárazon egy kis fazékban. Ha felszáll az illatuk, hozzáadjuk a vizet és az ecetet, végül a cukrot is. Ízesítjük egy csipet sóval, majd felforralj­uk. A marináddal leforrázzu­k a pirított káposztát, és amíg forró, reszelünk rá egy tisztított birsalmát is. Alaposan elkeverjük, hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, befőttesüv­egekbe töltve hetekig is eláll a hűtőben.

 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary