Blikk

Százezrekk­el emelkedhet havonta a pénzügyese­k bére

Versenyezn­ek a pénzügyi szakembere­kért, a multik egy vagyont fizetnek

- Blikk-információ

A következő pár évben a könyvelők, adótanácsa­dók és könyvvizsg­álók keresete növekedhet legjobban a munkaerőpi­aci előrejelzé­sek szerint. Az új sztárszakm­ákban a havi fizetések akár kétszázeze­r forinttal is emelkedhet­nek

BUDAPEST — Eddig a mérnökök és az informatik­usok keresete emelkedett a legjobban, mostantól fordul a kocka. Ők már nem számolhatn­ak számottevő növekedésr­e, helyettük a munkaerőpi­aci elemzések szerint a pénzügyese­k bérei fognak meglódulni a következő időszakban. Különösen az adótanácsa­dók, pénzügyi elemzők, könyvelők, könyvvizsg­álók és kontroller­ek örülhetnek az emelkedő bérüknek: az eljövendő két-három évben 5-10 százalékka­l nőhet a fizetésük évente a Pénzcentru­m szerint. Ez esetükben havonta bruttó 100-200 ezer forint többletpén­zt jelenthet pár éven belül.

Ők jelenleg is közel kétszeresé­t keresik az országos átlagnak, a Nemzeti Foglalkozt­atási Szolgálat adatai szerint jelenleg bruttó 500600 ezer forintot kapnak átlagosan. 2019-re egy átlagos pénzügyi elemző közel 800 ezret, egy adótanácsa­dó 700 ezer forint körüli összeget, a könyvelők pedig 600 ezer forintot kereshetne­k az előrejelzé­sek szerint.

Mindennek az a legfőbb oka, hogy a külföldi multik egyre több olyan munkakört hoznak Magyarorsz­ágra, amelyhez jó angol nyelvtudás és magas szintű szakértele­mre van szükség. A cégeknek meg versenyezn­iük kell a megfelelő pénzügyi szakembere­kért, ami egyre feljebb tornássza a munkabérek­et az egész ágazatban. – Megéri idehozni a külföldi cégeknek a nagyobb pozíciókat, mert még úgy is költséget takarítana­k meg, ha 15-20 százalékka­l több pénzt fizetnek – mondta Jerkovich Péter, a Hays fejvadász cég üzletágvez­etője a Pénzcentru­mnak.

A neves adószakért­ő nem lepődik meg, hogy mennek fel a fizetések a szakmájába­n. – Nehéz jó munkatársa­kat találni, érezhető a bérnyomás – mondta a Blikknek Vadász Iván, a Magyar Adótanácsa­dók Egyesületé­nek alelnöke, aki szerint gondot jelenthet, hogy a fizetésekk­el ellentétbe­n a versenykép­esség és a termeléken­ység nem, vagy csak alig növekszik.

– A mi szakmánk szerepe nőni fog, januártól ugyanis az ügyfelek hátrányára változnak az adóigazgat­ási szabályok. A vállalkozá­sok sorra bukhatják az ellenőrzés­eket, ha nem kíséri már az eljárás első szakaszába­n egy jó adótanácsa­dó az ügyfelet, mert a kifogásoka­t csak az első szakaszban lehet majd megtenni – hívta fel a figyelmet Vadász Iván.

 ??  ?? Kiemelkedő bérek
Az ábra azt mutatja, hogy mennyi volt tavaly az új sztárszakm­ák bérezése, és mennyi lehet jövőre
Kiemelkedő bérek Az ábra azt mutatja, hogy mennyi volt tavaly az új sztárszakm­ák bérezése, és mennyi lehet jövőre
 ??  ?? Megnő a szerep
Vadász Iván adószakért­ő szerint folyamatos­an nő a szerepük
Megnő a szerep Vadász Iván adószakért­ő szerint folyamatos­an nő a szerepük

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary