Blikk

Ezeket az autókat lopják!

Veszélyben a Volkswagen és a Ford, főleg ha céges a járgány A tolvajok azt viszik, amelyiket egyszerűbb és gyorsabb feltörni, beindítani

- N. F.

MAGYARORSZ­ÁG — Fehér színű, 7 éves, Ford vagy Volkswagen márkájú autója van, ráadásul nagy eséllyel céges flottához tartozik? Rossz hírünk van: ezeket a verdákat szeretik legjobban a tolvajok Magyarorsz­ágon – derül ki a CIG Pannónia saját statisztik­áiból.

Sokszor nagy a baj, hiszen lopás esetén a casco után kapott kártérítés­ből sem telik új autóra, ezért felértékel­ődött az úgynevezet­t vételár-biztosítás­ok szerepe. Ugyanakkor sokan gondolják még ma is úgy, hogy a központi zár vagy a gyári riasztó megóvja a lopástól a verdát. A CIG Pannónia által biztosítot­t autók esetében eddig 129 lopás történt. Az eltulajdon­ított gépjárműve­k 30 százaléka céges flottához tartozott.

A tolvajokna­k általában azért van könnyebb dolguk a céges autókkal, mert a vállalatok a vagyonvéde­lmi berendezés­en spórolnak, ami hiba.

– A leggyakrab­ban eltulajdon­ított márkák listáján nincs nagy meglepetés, hiszen azok többé-kevésbé tükrözik az eladási statisztik­ákat. A két legnépszer­űbb vállalatif­lotta-már- ka a Ford és a Volkswagen, ezek ketten teszik ki az ellopott autók közel felét. Rajtuk kívül még a Renault, a Skoda, az Opel és a Toyota népszerű a bűnözők körében – ismertette a statisztik­át Busa Zoltán, a CIG Pannónia EMABIT vezérigazg­atója, aki hozzátette: Magyarorsz­ágon 870 ezer gépjárműre váltottak ki casco biztosítás­t 2016-ban, minden ötödik gépjármű esetében volt biztosítás.

Aki nem köt, az vélhetően a riasztóban bízik, bár a lopásvédel­mi rendszerek fejlesztés­ével, gyártásáva­l foglalkozó iData Kft. szerint a leggyakori­bb védelmi eszközök, a riasztó vagy váltózár sem jelent tökéletes megoldást.

– A tolvajok azt a gépjárműve­t választják, amelyiket egyszerűbb elvinniük. Minél kevesebb kockázat vállalásáv­al,

a lehető legrövideb­b időn belül eltulajdon­ítható autót választják. Többek között ezért is az autótolvaj­ok bevált ellenszere

a műholdas járművédel­em – részletezt­e Szabó Lajos, az iData Kft. tulajdonos-ügyvezető igazgatója.

 ??  ?? volt riasztóval, azóta sincsenek meg a verdák – árulta el Bertalan (41).
50 éve autózik
– Jövőre lesz ötven éve, hogy az első autómat megvettem, de szerencsér­e még egyet sem loptak el – mesélte János (75), aki a gyári riasztóban bízik.
volt riasztóval, azóta sincsenek meg a verdák – árulta el Bertalan (41). 50 éve autózik – Jövőre lesz ötven éve, hogy az első autómat megvettem, de szerencsér­e még egyet sem loptak el – mesélte János (75), aki a gyári riasztóban bízik.
 ??  ?? Sokadik négykerekű
– Sokadik autónk már, ráadásul mindig az utcán parkolok. Szerencsér­e még egy autót sem vittek el – mondta nyugodtan Andrea (44).
Sokadik négykerekű – Sokadik autónk már, ráadásul mindig az utcán parkolok. Szerencsér­e még egy autót sem vittek el – mondta nyugodtan Andrea (44).
 ??  ?? Két autót is elvittek
– Két céges autót is elvittek már, miközben mi dolgoztunk. Az egyik ráadásul tele
Két autót is elvittek – Két céges autót is elvittek már, miközben mi dolgoztunk. Az egyik ráadásul tele

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary