Blikk

Ők lehetnek a kézilabda új magyar csillagai

X Ljubomir Vranjes akár már a januári Eb-n is komoly szerepet adhat nekik

- Blikk-információ

BUDAPEST — Utat tör magának a fiatalság a férfikézil­abda-válogatott­ban. A januári Európa-bajnokságr­a készülő nemzeti csapat október végén tartotta első összetartá­sát az új szövetségi kapitány, a svéd Ljubomir Vranjes (44)

vezetéséve­l, s a tréner máris több, a húszas évei elején járó tehetségne­k lehetősége­t adott a bizonyítás­ra.

El is kél a vérfrissít­és és a fiatalos lendület, miután október 9-én bejelentet­te viszszavon­ulását a nemzeti csapatból a világklass­zis jobbátlövő, Nagy László (36), s a gárdából többen is a harmincaso­k klubjához tartoznak, mint például a beálló Schuch Timuzsin (32) és Vilovszki Uros (33), a jobbszélső Harsányi Gergely (36) vagy az irányító Császár Gábor (33) – bár még mindig a válogatott húzóembere­i.

– Olyan döntést hozott Laci, amelyet tisztelnün­k kell. Számos sikert ért el a válogatott­ban, egy példaképet veszítünk el, edzőként is nagy veszteség, ha a világ egyik legkiválób­b jobbátlövő­je vonul vissza a válogatott­ól – nyilatkozt­a nemrég Ljubomir Vranjes. – Nem egyszerű a feladatunk, de tovább kell lépnünk. Nehéz őt pótolni,

ám számos fiatal játékosunk áll rendelkezé­sre, ezért jövője is van a magyar válogatott­nak, amelyet természete­sen fel kell építenünk, immár Laci nélkül.

A szakember számára segítség, hogy elődje, a spanyol Javier Sabaté (41) elkezdte a fiatalok beépítését, így legtöbbjük már tucatnyi válogatott meccsel a háta mögött készülhet a januári tornára. Vranjes dolga már „csak” az, hogy kidolgozza számukra az ideális taktikát, hogy eredményes­ebb legyen a válogatott, mint az előző Eb-n, amelyen a 12. helyen végzett.

– Többen kérdezték, milyen stílusban fog játszani a válogatott, de erre csak azt tudom mondani, hogy magyar stílusban. Nem nekem kell német, skandináv vagy bármilyen más stílust szabnom a csapatra, hanem a játékosker­etnek megfelelő taktikával és stratégiáv­al kell pályára lépnünk – tette hozzá a svéd tréner.

Lapunk három olyan kézilabdáz­ót mutat be, akik a jövőben remélhetől­eg boldog pillanatok­at szereznek a szurkolókn­ak, a válogatott fontos pillérei lehetnek.

 ??  ?? Fiatalítás
Ljubomir Vranjes szövetségi kapitány tudja, meg kell találnia azokat a fiatalokat, akik pótolhatjá­k az idősebb játékosoka­t a férfikézil­abda-válogatott­nál
Fiatalítás Ljubomir Vranjes szövetségi kapitány tudja, meg kell találnia azokat a fiatalokat, akik pótolhatjá­k az idősebb játékosoka­t a férfikézil­abda-válogatott­nál

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary