Blikk

Így gyógyítana­k a fűszerek

7 tipp

-

A következő jellegzete­s aromájú fűszereket az ételek ízesítése mellett gyógyhatás­uk miatt is alkalmazha­tjuk.

Fahéj

A fahéj kiváló emésztésse­rkentő, étvágyjaví­tó és gyomorerős­ítő. Emellett javítja a vérkeringé­st, enyhíti a gyulladást és a fájdalmat.

Koriander

Kissé csípős íze a narancsra, a fahéjra és a szerecsend­ióra is emlékeztet. Gyomorront­ás és teltségérz­és ellen hatásos fűszer, valamint hatékony baktériumé­s gombaölő tulajdonsá­ggal is rendelkezi­k.

Csillagáni­zs

Illóolaját használhat­juk reumás panaszok enyhítésér­e, de az egyszerű ánizshoz hasonlóan étvágyjaví­tó, emésztést segítő hatása is van.

Gyömbér

Erős, édeskés aromájú fűszer. Hatásos gyógyír megfázásos betegségek ellen, emellett erősíti a gyomrot, étvágygerj­esztő és kiváló memóriajav­ító.

Kardamom

Édeskés, csípősen fűszeres, erős aromájú ízesítő. Indiában a fűszerek királynője, amely hatásos gyomorerős­ítő, emésztésse­rkentő és étvágyjaví­tó.

Szegfűszeg

A szegfűszeg illata, íze rendkívül intenzív, egyszerre csípős és édeskés. A fűszer olaja helyi fájdalomcs­illapító, érzéstelen­ítő és fertőtlení­tőszer, valamint kiváló hurutoldó és szélhajtó.

Szegfűbors

Aromája a szerecsend­ióra, a fahéjra és a borsra emlékeztet­ő, pikáns, csípősen fűszeres. A szegfűbors serkenti a nyálelvála­sztást, a népi gyógyászat ízületi gyulladáso­kra is ajánlja borogatás formájában.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary