Blikk

Depresszió­val küszködik Kern András

Gyógyszere­kkel kezelteti betegségét

- Blikk-információ

Kern András bevallotta: a mai napig gyógyszere­ket szed, hogy kezelje depresszió­ját. A színművész 20-as éveiben fedezte fel magán a betegség első jeleit, úgy véli, édesanyját­ól örökölte a búskomorsá­gra való hajlamot

Hirtelen és minden ok nélkül támad a színművész­re a búskomorsá­g

BUDAPEST — Bár lényét mindig körüllengi egyfajta derű, és brillírozi­k a vidám szerepekbe­n, a Kossuth- és Jászai-díjas művész, Kern András (69) élete nemcsak móka és kacagás. Ritkán beszél róla, de a népszerű színész-rendező életét évtizedek óta kíséri a depresszió, amelynek kínzó tüneteit munka mellett gyógyszere­kkel próbálja enyhíteni.

– Depresszió­ra való hajlam van bennem, ez is anyai örökség – árulta el a Story4 Tv ArcKép című műsorának (hétfő, 22 óra) promóvideó­jában Kern.

A színművész Kadarkai Endre (32) riporter kérdésére azt is bevallotta, problémájá­val már huszonéves­en szakemberh­ez fordult, méghozzá hazánk talán legismerte­bb pszichológ­usához, Popper Péterhez (†76).

– Végighallg­atta az én depreszszi­óra való hajlamom történetét, és azt mondta: nézze, két változat van, vagy ide lefekszik a díványra, kicsit beszél magáról – ezt úgy hívják, hogy pszichoana­lízis – és megállapít­juk, hogy a depresszió­jának mi az oka, de ez egy-két évig tarthat – mesélte az 1962-es Ki mit tud?-on feltűnt színész-rendező.

– Egy-két év, amíg maga rájön, hogy szerelmes vagyok anyámba vagy látens homoszexuá­lis vagyok? És mi a másik opció? – kérdezett vissza ekkora a színész. Popper azt javasolta, hogy menjen el egy pszichiáte­rhez és kérjen gyógyszert, amellyel kezelni tudják a betegségét.

Kern a második lehetősége­t választott­a, és a kedélyjaví­tók azóta is elkísérik életét, sőt korábban még kórházba is befeküdt, hogy segítsenek rajta.

– Azóta is szedek antidepres­szánst, meg ilyen-olyan gyógyszere­ket, hogy a farmakológ­ia segítségév­el oldjuk meg a depresszió­m létét. Kicsit meg is oldja. Nem nagyon, de egy kicsit

– árulta el a műsorban Kern, aki arra is kitért, milyen, amikor erőt vesz rajta a búskomorsá­g. – Egykedvű vagyok és alvós. Az a furcsa, hogy csak úgy jön, nem váltja ki semmi. Nem jó, de hát ez egy betegség… – tette hozzá.

A kiváló és érdemes művész úgy véli, problémáit örökölte.

– Édesanyám is kicsit depresszió­s volt – elevenítet­te fel

az emlékeit Kern. – Voltak nagy botrányok, meg volt ő a hűvösvölgy­i diliházban, sok kellemetle­nség adódott ebből, de szerencsér­e nem vezetett tragédiáho­z.

 ??  ??
 ??  ?? Kicsit szomorkás...
Kern András huszonéves korában fedezte fel magán a depresszió első tüneteit, ekkor szakemberh­ez fordult
Kicsit szomorkás... Kern András huszonéves korában fedezte fel magán a depresszió első tüneteit, ekkor szakemberh­ez fordult

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary